Топ 12: На преден план е Хари Хуле

Дванадесетте книги за старши инспектор Хари Хуле са вече прочетени. Оказва се обаче, че не само съм ги прочел, а и съм ги отразил с мнение в блога ми. Всичките.

Не мога да се сдържа - препоръчвам ви поредицата горещо. Оставете всичко друго. Забравете, че имате други книги на преден план. Ю Несбьо и Хари Хуле би трябвало да са новият ви книжен приоритет. Направете го без отлагане и после ще ми благодарите.

Разбира се, наясно съм, че много от вас вече са прочели тази феноменална поредица. На нас не ни остава друго освен да очакваме норвежкият гений да напише нова книга за алкохолозирания старши инспектор. Дотогава ще препрочитаме и ще помним.

На мен обаче ми хрумна да направя нещо интересно, като се надявам и за вас да е такова - да подредя книгите в класация, в която да споделя кои от заглавията харесвам най-много. Не че всички не ме кефят в извънредна степен, но определено си имам и фаворити с главно Ф. Та ето как съм ги усетил, докато съм бил на вълните на радио Хуле.


12. "Хлебарките"

Премеждията на инспектор Хари Хуле в Австралия, в личен план бяха пълно фиаско, но в професионален се оказват кариерен трамплин. Вестниците пишат за разкрития случай, хората четат и кимат одобрително, Хуле дава интервюта по медии и може да се каже, се превръща в нещо като мини знаменитост.

Новият случай обаче чука на вратата. Норвежкият посланик е намерен в публичен дом в Банкок със смъртоносно инсталиран нож в гърба. Случаят изисква разследване, около което да не се вдига много шум.

Хари Хуле е изкаран от кръчмата, където на практика живее и изпратен в Тайланд с изричните заповеди да бъде максимално дискретен. Кой ти очаква обикновен пияндурник да разкрие каквото и да било?

Цялото ми мнение за книгата: НА ТОЗИ ЛИНК


11. "Пентаграма"

Летният сезон в Осло е сезонът на всеобщия отпуск за полицаите. Възможно най-неподходящото време сериен убиец да прояви активност. Това обаче се случва, а ченгетата, особено Хари Хуле, изглеждат сварени по бели гащи.

Убити са няколко добре изглеждащи млади дами. Местопрестъпленията крещят - "ТОВА СА РИТУАЛНИ УБИЙСТВА". Жертвите са с по един отрязан пръст, а до тях неизменно бива намерен червен скъпоценен камък, шлифован във формата на звезда.

Време е силите на реда да се намесят, но кой на първо четене не е в отпуск? Симпатичната и притеснителна работохоличка Беате Льон, представена ни в предната книга на Ю Несбьо "Немезида". Винаги добре изглеждащият Старши инсспектор Том Валер, ъфкорс. И пропадналото пиянде Хари Хуле, което закъснява постоянно, ако изобщо реши да излезе от кръчмата.

Бярне Мьолер е изправен пред тежката ситуация да състави екип, който да залови най-мръсния и хлъзгав тип убиец - този, който на пръв поглед няма мотив. Том Валер е начело, а Хари Хуле е заставен да работи в тясно сътрудничество с него.

Цялото ми мнение за книгата: НА ТОЗИ ЛИНК


10. "Прилепът"

Така нареченият инспектор Хари Хуле е командирован в Сидни, Австралия, където да помогне на местните ченгета в разследването на варварското убийство на норвежката Ингер Холтер. Последната е отвлечена след смяната си в бара, в който работи, изнасилена е и удушена. За капак убиецът я мята от високи скали, а по пътя надолу тялото се разнебитва допълнително.

По настояване на детектив Ендрю Кенсингтън, който е абориген, Хари е лепнат за негов помощник. Двамата почват случая доста лежерно - разцъкват се наляво надясно, разпитват свидетели, срещат се с познати на Кенсингтън. Хари е повече от примерен по баровете - вместо алкохол консумира я кола, я сок от грейпфрут... Само дето сок от ряпа не си изцеди.

Двете ченгета обаче бързо намират сходство в характерите и това малко или много ги сближава. Хуле обаче още от самото начало остава с впечатлението, че партньорът му не му споделя абсолютно всичко.

Цялото ми мнение за книгата: НА ТОЗИ ЛИНК


09. "Полиция"

Развихря се жесток сериен убиец. Този път обаче положението е повече от лично. Жертвите са полицаи. Ченгетата биват убити на места, където в миналото са разследвали брутални престъпления, които не са успели да разкрият.

Килърът въобще не се занася. Той сякаш добре познава системата. Познава и ченгетата. Знае как да ги подведе. И как да ги изиграе.

А лошото за органите на реда е, че един от техните липсва. Говорим за липса, която може да се окаже фатална. Добре ме разбирате - Хари Хуле вече го няма...

Цялото ми мнение за книгата: НА ТОЗИ ЛИНК


08. "Червеношийката"

Когато Хари Хуле не отива в чужбина, чужбината идва при него. Нещо подобно се случва в третия роман за понякога трезвия, добре познат ни инспектор, защото за разлика от първия случай в Австралия и втория в Тайланд, сега Хари действа изцяло на родна почва - в Норвегия.

Добре де, ама на визита в родината му идва не филанкишията, а президентът на САЩ. Имайки предвид, че това е персона, предизвикваща повишен интерес, и която не страда на липса на внимание от страна на атенатори, то следователно охраната трябва да е желязна. Хари е разпределен на пост и още в началото на книгата ни е напомнено, че работата на полицая не е просто да разхожда униформата, ами и да взима трудни решения. Понякога за кратък срок от време.

Цялото ми мнение за книгата: НА ТОЗИ ЛИНК


07. "Нож"

Ракел изхвърля Хари от живота си. Този път завинаги.

Ченгето се връща към най-пагубния си порок - алкохолът. Всяка вечер той е пиян до безобразие.

Води се на работа, но му възлагат само леки случаи, които би трябвало да са за новобранци. Само чуйте с кого работи в екип - с Трюлс Бернтсен. Смешно, жалко и трагично едновременно...

След пореден пиянски запой, Хари е в насипно състояние. Разправии в кръчмата и запой до припадък. Инспекторът дори не е в състояние да се прибере със собствени сили.

Когато се събужда на другия ден, той осъзнава, че е целият в кръв. Предната вечер? Бяло петно. Часове по-късно, вече на работа, той разбира за брутално убийство, което няма как да не поиска да разследва. Още повече, че по-всичко личи, че убиецът е разхождащият се отскоро на свобода изнасилвач и негов стар познайник Свайн Фине Годеника. Но тук идва поредното кроше в лицето на алкохолизирания полицай - той бива отстранен, без право да се занимава със случая.

Хари обаче усеща едно. Настъпил е ловен сезон. И без значение дали става дума за същество от плът и кръв, призрак, чудовище или демон, то той ще направи всичко по силите си да го залови и затрие.

Цялото ми мнение за книгата: НА ТОЗИ ЛИНК


06. "Спасителя"

За старши инспектор Хари Хуле от отдела за борба с насилието в Осло сякаш няма никакво значение, че е средата на декември и коледните празници наближават. Странно трезвен, особено за неговите стандарти, той прекарва времето си в работа, решавайки случай след случай.

Като стана дума за това, ще ми се да споделя, че романът започва по-различно от предните от поредицата, понеже първият случай, който Хуле довежда до успех, е сравнително кратък, много любопитен и разбира се, донякъде свързан с основното престъпление, което ще отрови живота на ченгето вследващите няколко дни. А целта му е интелигентно да въведе някои от лицата, които ще имат важна роля занапред, както и да ни покаже отношенията между старши инспектора и новия му млад партньор Халвуршен, към когото Хари се отнася строго, до голяма степен вживявайки се в ролята на ментор.

Скоро е извършено показно убийство на високопоставен служител на Армията на спасението. Убиецът е хърватски наемник, абсолютен професионалист, вършещ работата си докрай и труден за залавяне, познат като Малкия спасител. Достоен противник на Хари, който притежава редица качества, две от които, може да се каже, го превръщат в перфектна машина за убиване - не знае що е страх и на практика е... невидим.

Така че в случая не е важно кой е извършителя, а как да бъде хванат. А какъв е мотивът му? Кой е поръчителят? Хари Хуле ще трябва да хвърли всичко в битката с безстрашния хърватски боец. Нещо повече - бъдете сигурни, че ченгето, любител на чашката, ще бъде изправено до ръба на пропастта, от която завръщане не може да има.

Цялото ми мнение за книгата: НА ТОЗИ ЛИНК


05. "Леопардът"

След случаят, оставил му БЕЛЕГ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ, а за нас известен като Снежния човек (настръхвам само като се сетя), Хари Хуле е строшен. Събрал няколкото по-важни парчета, без които организмът му няма да може да функционира, той напуска Осло. Далеч от колеги. Далеч от познати. Далеч от Ракел и Олег.

Решил да пътува по въздух, той тръгва нанякъде. Но не успява да стигне дотам - по пътя е свален от самолета в полумъртво състояние, вследствие на погълнатия алкохол. Хуле се озовава в Хонконг, откъдето няма никакво намерение да мърда. А освен пиенето, компания му прави вече и опиумът. Понесъл болка, каквато никой жив човек не трябва да познае, бившият главен инспектор се е предал напълно.

Но нека погледнем към Осло, където за полицаите спокойствието е недостижим лукс. Извършени са две убийства над млади жени, а престъпленията определено показват сходства в начина на извършване. Нов сериен убиец? Гюнар Хаген, началник в Отдела за борба с насилието, знае кой е спецът, отворим ли дума за такъв тип изверги. Той възлага на младата Кая Сулнес да прескочи до Хонконг и да доведе Хуле на пожар. И на ВСЯКА ЦЕНА.

Възможно ли е на пръв поглед невъзможната за изпълнение задача да бъде доведена до успех? За щастие Кая Сулнес разполага с много силен жокер в ръкава, който макар и от лично естество, е способен да изсипе Хуле в Осло.

Спирам дотук с разказа, останалото ще ви се наложи да го усетите и преживеете. Достатъчно е само да знаете, че старши инспекторът попада в небрано лозе и му се налага да е по-силен, по-умен и по-цял отвсякога.

Цялото ми мнение за книгата: НА ТОЗИ ЛИНК


04. "Немезида"

Немецът с пияндурският нос, малоумният алкохолик, спиуни герман... Прозрачната полицайка, усмивка на влечуго, много чайки и една хлебарка. Дейвид Хаселхов, послушен ротвайлер, хилещи се конкубини. Сетерска треперушка, дисосмия, fusiform gyrus. Цигани, добра партия шах, "Изкуството на войната", улица "Безгрижие". И още подобни, няма смисъл да продължавам.

Хари Хуле я оплесква тоя път яката. Стара негова тръпка - Ана Бетсен - се свързва с него. Добрата душичка Хуле се съгласява да изкарат една вечер заедно. Нещата не завършват добре - Хари се събужда с чудовищен махмурлук, без реален спомен от срещата. И това е само мъничкият проблем. Големият е, че скоро се разбира, че Ана е мъртва, а уликите сочат към ченгето любител на чашката.

Цялото ми мнение за книгата: НА ТОЗИ ЛИНК


03. "Фантом"

След три години живот в Банкок Хари Хуле е друг човек. Поукрепнал, поулегнал, оставил алкохола, той вече изглежда стъпил на краката си. А като изключим кошмарите, напомнящи за миналото, тежките времена изглеждат далеч зад гърба му.

След три години живот в Банкок Хари Хуле се завръща в Осло. Наложително е. Задължително е.

Момчето, което Хари възприема и обича като свой син, е обвинено в убийството на наркоман. Самият Олег е заловен, докато е бил под влиянието на наркотици. Всички доказателства сочат, че той е извършителят на престъплението. Случаят е приключен, на никой не му се занимава да ровичка там, където положението е ясно като бял ден.

Хари Хуле се заема с главния приоритет - оневиняването на Олег. В качеството си на цивилен, защото той официално не е полицай, но това са си чисти подробности.

Осло изглежда променен, като същевременно си е и все същият. Престъпността е налице. Търговията с наркотици процъфтява, а на пазара има нова стока, наречена виолин. Дилърите са на всяка крачка. Сенчестите фигури печелят милиони.

Положението е повече от просто - мислиш светкавично, действаш бързо и трябва да си в пъти по-умен от враговете. Иначе си мъртъв.

Цялото ми мнение за книгата: НА ТОЗИ ЛИНК


02. "Жажда"

Насред Осло се разиграва неописуем ужас. Извършени са няколко убийства. Едно след друго, без забавяне. Извергът погубва животите на няколко дами, а убийствата извършва чрез метални челюсти, с които разкъсва плътта им. После пие от прясната кръв. Кой казва, че не съществуват вампири?

Отдела за борба с насилието е меко казано без ход. Новоизлюпеният старши инспектор Катрине Брат поема случая. Тя обаче се чувства неуверена в способностите си на началник и като че ли наистина не вдъхва особено голям респект в подчинените си. Проблемите в личния ѝ живот допълнително усложняват картинката.

Медиите настръхват и денонощно дънят новини за вампириста. Положението се влошава и има един човек, който знае какво трябва да се направи. Микаел Белман - човекът, който казва какво и кога да се направи в полицията - очаква сериозно кариерно развитие, говорим за скок в политиката. Но за да се случат нещата, на него му трябва бързо разрешаване на случая. Пределно ясно е, че в редиците на полицията трябва да бъде (въз)върнат бившият впиянчен старши инспектор Хари Хуле.

Цялото ми мнение за книгата: НА ТОЗИ ЛИНК


01. "Снежния човек"

Началото на ноември месец е и полицаите в Отдела за борба с насилието в Осло общо взето нямат много работа, което им позволява да извайват мускули на краката, предимно клатейки ги. Тук таме някое дребно престъпление разваля идилията, като постъпилият сигнал за изчезнала жена звучи малко по-сериозно, но не и чак крайно обезпокоително.

Старши инспектор Хари Хуле възлага на екипа си задачата да се извади статистика за всички изчезнали хора в последните години. Всички обаче знаят, че това цели по-скоро да бъдат детективите заети, отколкото да броят мухите из офиса.

Много скоро е подаден нов сигнал за изчезнала съпруга. Паралелно с това статистиката също е готова и показва стряскащи резултати - от доста време насам, всяка година с падането на първия сняг бива отвлечена жена. В получените данни на очи се набива следният модел - жертвите задължително са омъжени и имат деца.

Макар и никой да не му вярва истински, Хари е убеден, че в Норвегия вилнее сериен убиец. Едно е сигурно - почеркът при последните две местопрестъпления е един и същ, защото и на двете места Хуле се сблъсква с по един зловещ снежен човек.

Цялото ми мнение за книгата: НА ТОЗИ ЛИНК


Съгласни ли сте с подредбата или пък бихте направили промени? Свободни сте да споделите в коментарите.

Коментари