Ю Несбьо - "Жажда"

Насред Осло се разиграва неописуем ужас. Извършени са няколко убийства. Едно след друго, без забавяне. Извергът погубва животите на няколко дами, а убийствата извършва чрез метални челюсти, с които разкъсва плътта им. После пие от прясната кръв. Кой казва, че не съществуват вампири?

Отдела за борба с насилието е меко казано без ход. Новоизлюпеният старши инспектор Катрине Брат поема случая. Тя обаче се чувства неуверена в способностите си на началник и като че ли наистина не вдъхва особено голям респект в подчинените си. Проблемите в личния ѝ живот допълнително усложняват картинката.

Медиите настръхват и денонощно дънят новини за вампириста. Положението се влошава и има един човек, който знае какво трябва да се направи. Микаел Белман - човекът, който казва какво и кога да се направи в полицията - очаква сериозно кариерно развитие, говорим за скок в политиката. Но за да се случат нещата, на него му трябва бързо разрешаване на случая. Пределно ясно е, че в редиците на полицията трябва да бъде (въз)върнат бившият впиянчен старши инспектор Хари Хуле.

"- Спри там - посочи Хари на таксиметровия шофьор.

- Три след полунощ е, човече. Този бар категорично е хлопнал кепенците.

- Барът е мой."

Хуле е трезвен от години. След брака си с Ракел, за него нещата се подреждат и към момента може да се каже, че е щастлив човек. Работи като преподавател в полицейската академия, където всички го обожават и общо взето дните му са спокойни. Той обаче няма способността да вижда бъдещето, където в най-скоро време за него ще настъпят много мрачни дни. И още толкова непрогледни нощи.

"— Всеизвестно е, че свободният морален избор е илюзия. Единствено химическият състав в мозъка определя поведението ни — и моето, и твоето, Хуле. На някои типове поведение поставят определена диагноза: хиперкинетично разстройство с дефицит на внимание, генерализирана тревожност. Назначава се медикаментозно лечение, психотерапия. Други получават етикет „престъпник“ и „злодей“ и ги лишават от свобода. Причината обаче е една и съща. Химичен дисбаланс в мозъка. Подкрепям възгледа, че трябва да лишават от свобода изнасилвачи като мен. Дявол да го вземе, ние се гаврим с дъщерите ви — засмя се стържещо Фине. — Изметете ни от улиците, заплашете ни с наказания, за да не следваме поведението, което ни диктуват сбърканите ни мозъци. Но не. Вие сте толкова жалки, че от страх ви е нужно морално оправдание, та да ни тикнете зад решетките, и скалъпвате разни тинтири-минтири за свободен избор и свято наказание. То било част от висша справедливост, която се основава на универсален, вечен морал. Моралът не е нито универсален, нито вечен. Той в най-голяма степен зависи от духа на времето, Хуле. Преди няколко хилядолетия радушно приемали секса между мъже, после започнали да затварят хомосексуалистите в тъмници, а сега политиците крачат рамо до рамо с гейовете на техните паради. Всичко се определя от конюнктурните потребности на обществото. Моралът е гъвкава категория, чието съдържание се променя в съответствие с духа на времето. Моят проблем е, че съм роден във време и страна, където обществото отхвърля мъжете, разпръскващи безразборно семето си. Ала след една пандемия например, когато човешкият род ще има нужда да се изправи на крака, Свайн Фине Годеника ще бъде опора на обществото и спасение за човечеството. Нали, Хуле?"

Ако "Полиция" бе от по-позитивните книги из серията за старши инспектор Хари Хуле, то с "Жажда" се звръщаме към тежкия драматизъм. Ю Несбьо отново ме изправи на нокти. Накара ме да се съмнявам във всичко и във всеки. Имаше дори герои, за чиито съдби наистина треперех. Едно нещо не прави авторът обаче. И то е да си позволи да има жал към когото и да било, особено към главния си персонаж.

С приказките съм дотук, пиша за поредицата от самото ѝ начало и би трябвало да сте наясно с това колко я обичам. Нужно е да знаете още само това - може и Белман да е тигър, но Хари се хвърля кто лъв в боя! Каква книга само! Боже, каква книга!!!

Лична оценка: 10

Коментари