The Human Centipede (2009)

Мразя стоножките. Отвращават ме. Може би също толкова мразя хлебарките и богомолките, но най ме е гнус от стоножки. Естествено говоря за тези бързоногите къщни стоножки. Мръсни, бързи, гнусни (гадни) гадинки.Някак естествено ми се стори от заглавието "Човешка Стоножка" да очаквам страшен и гаден филм на ужаса. Да, определено откъм заглавие го докарва. Постерът също не бих определил като лош. Но всичко позитивно свършва тук. Защото филмът просто е... Ще го кажа така - ако го нарека посредствен, ще е комплимент. По-скоро плачевно тъп. Нищо, че не е американски. Холандски е, но не се подлъгвайте като му давате шанс.
Накратко за какво става въпрос: на откачен бивш (силно се надявам) доктор, живеещ сам и мразещ хората, му идва гениалната идея за уникална по рода си операция. Лично за мен целта на операцията си остава неясна, но може пък човекът да си има принципи и единият от тях да гласи "за лудо работи, за лудо не стой". Най-вероятно е така.
Не съм сигурен също, дали операцията, разглеждана детайлно в лентата е медицински коректна, но пък от друга страна поне буди любопитство - трима души, в случая две дами и един японец, са прилично упоени и ненужно "обработени" за нуждите на интервенцията. Премахнати са капачките на коленете им, извадени са зъбите им и им разрязват бузите, което допринася израза "усмивка до уши" да звучи пределно буквално, и след цялата тая дандания залепят тримцата гъз в уста. Наистина.
Защо обаче доктор Ку-Ку прави това? Защото е луд? Защото е зъл?
Всъщност не си блъскайте кратуните (в стената) в търсене на отговори или смисъл изобщо. Такъв просто липсва. Аз поначало не сядам да гледам ужас с нагласата да търся дълбоки послания. Ако има въобще някакви се радвам, разбира се, но в повечето случаи жанра не ни предлага подобни глезотийки. Така че нещата, които търся най-вече в хорърите са атмосфера и стряскащи моменти, доставящи тръпки. Добрата актьорска игра е задължителна, а ако има кръв и гнусотии е в плюс. Тук освен гнусотиите, които въобще не са чак толкова много, всичко друго отсъства.
"Човешка Стоножка" е едно мазно и гнусно клише, от което полза няма никой. От първите минути, та чак до финалните надписи, всичко в лентата е изтъркано и скучно. Началото на филма е съпроводено с предупреждение - не се препоръчва за лица под 18 години. Аз бих добавил - не се препоръчва за лица, притежаващи поне бегли наченки на разум. Със сигурност.
Актьорската игра е отчайващо зле. Тук обаче не говоря за изпълнението на доктор Ха хо, за него след малко. Говоря за изпълненията на всички останали, които участват в този миш маш, забъркан с развалени и вмирисани яйца. Образите, които пресъздават иначе красивите две дами, загубили се в началото на филма, са безинтересни и незапомнящи се. Японецът нищо не играе. А накрая, когато се появяват двете ченгета, нещата вече замирисват на от месец некъпано овчарче, всяка вечер спало с овца...Преспокойно можех да поставя на заглавието оценка 1 и да спя спокойно довечера. Но от тази съдба го спасява единствено изпълнението на лудия доктор. Определено добра роля виждаме да прави Диетер Лейзър. Внушителна и откачено забележителна. Една от най-добрите сцени във филма, може би дори единствената добра, е точно негово дело - когато обяснява на жертвите как ще протече операцията. Издържана е в добрите традиции на жанра. Разясненията за това какво ще се случи с горките люде, съчетани с груба и създаваща чувство за дискомфорт музика, определено не са най-приятното нещо на света.
Като цяло филмът е тъп. Плашещо тъп. То това е страшното. Но той е и опасен - предизвиква жестоки прозявки. Толкова широки, че човек може да си разтегне чейнето, което си е равносилно на няколко дни кофти болчица. Не гледайте като изтрещели, случвало ми се е. На работа...
Но защо в крайна сметка се излъгах да гледам този тъпизъм? Значи една приятелка на сестра ми и казала, че "Човешка Стоножка" е убийствено добър ужас. Сестрата ми наду главЪта да го гледаме и аз с целия си акъл пренебрегнах хилядите негативни мнения, за да се подложа на това своеобразно мъчение.
Обаче едно нещо е сигурно. Стоножките са гадини, към които трябва да се отнасямебезкомпромисно. Видим ли ги трябва да ги мачкаме и бием с палки та дори да оставим размазани петна по стените. За стоножка - няма прошка.
На Вас, драги читатели, препоръчвам да страните от това заглавие На момичето, препоръчало го на сестра ми, пък препоръчвам незабавно лечение с медикаменти. Надали ще помогнат, но все пак.
Лична оценка - 2/10.

Коментари

Публикуване на коментар