Ю Несбьо - "Леопардът"

Към "Леопардът" пристъпих с голяма доза страх. Не защото не вярвам в уменията на Ю Несбьо. След седем книги от поредицата за Хари Хуле и една странична история, в лицето на "Ловци на глави", аз нямам друга възможност, освен да призная норвежеца за УНИКАЛЕН. По-скоро тревогите ми бяха свързани с въпроса има ли накъде да се развива поредицата за детектива, пристрастен към алкохола? И има ли какво още да ми даде след смазващия мастърпийс "Снежния човек"? Отговорът е кратък, ясен и изчистен - да, има. "Леопардът" е поредно попадение за Несбьо, а романът може да бъде наречен още и Ода за счупения човек.

"- Всички сме продажни. Просто искаме различна цена, за да се откажем от принципите си."

След случаят, оставил му БЕЛЕГ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ, а за нас известен като Снежния човек (настръхвам само като се сетя), Хари Хуле е строшен. Събрал няколкото по-важни парчета, без които организмът му няма да може да функционира, той напуска Осло. Далеч от колеги. Далеч от познати. Далеч от Ракел и Олег.
Решил да пътува по въздух, той тръгва нанякъде. Но не успява да стигне дотам - по пътя е свален от самолета в полумъртво състояние, вследствие на погълнатия алкохол. Хуле се озовава в Хонконг, откъдето няма никакво намерение да мърда. А освен пиенето, компания му прави вече и опиумът. Понесъл болка, каквато никой жив човек не трябва да познае, бившият главен инспектор се е предал напълно.
Но нека погледнем към Осло, където за полицаите спокойствието е недостижим лукс. Извършени са две убийства над млади жени, а престъпленията определено показват сходства в начина на извършване. Нов сериен убиец? Гюнар Хаген, началник в Отдела за борба с насилието, знае кой е спецът, отворим ли дума за такъв тип изверги. Той възлага на младата Кая Сулнес да прескочи до Хонконг и да доведе Хуле на пожар. И на ВСЯКА ЦЕНА.
Възможно ли е на пръв поглед невъзможната за изпълнение задача да бъде доведена до успех? За щастие Кая Сулнес разполага с много силен жокер в ръкава, който макар и от лично естество, е способен да изсипе Хуле в Осло.
Спирам дотук с разказа, останалото ще ви се наложи да го усетите и преживеете. Достатъчно е само да знаете, че старши инспекторът попада в небрано лозе и му се налага да е по-силен, по-умен и по-цял отвсякога.

"- Несправедливостта е като климата. Ако не се научиш да живееш с него, по-добре се махни. Несправедливостта не е част от механизма. Тя е самият механизъм."

Романът се движи по оста Хонконг-Осло-Конго. Това е най-мащабното произведение досега от цялата поредица. И най-дългото - чисто като страници гони седемстотин. Това обаче не е попречило на авторът да го превърне в наслада за сетивата. Няма да откриете скука, хаос или тегавина. Напротив, приключението се усеща стегнато, прибрано и ударно, като е изпълнено с емоции, екшън, обрати и напрежение, докарващо киселини в стомаха и пукащо капиляри.
Встъпителната чат е дълга, но наложителна. В нея перфектно е разиграно клишето "главен персонаж иска да е извън играта, но след известно време, все пак скланя да се намеси". Хари обаче е обременен с прекалено тежък емоционален багаж, който се усеща като КОТВА впримчила се в душата му. Където и да иде, Хуле влачи тази котва със себе си. Тя е лично негова и няма начин да бъде откачена - зачислена му е доживот.
Детективът поема поредно разследване, обгърнато от непрогледен мрак и лепнещо от съсирена кръв. Миналото му го застига, в лицето на баща му Улав, който има молба. Сестра му Сьос се появява за пръв път в няколко кратки разговора, които ми бяха недостатъчни. Определено исках да видя повече от техните взаимоотношения.
Шофьорът на такси Йойстайн е добрият приятел, готов винаги да почерпи и да изслуша. Но не и да разбере. Новата колежка Кая Сулнес е отлично попадение сред новите персонажи. Хаген си е катиляга, макар и леко изморен. А към Микаел Белман, шеф към КРИПОС, ще изпитате най-вече антипатия, най-вече поради гнуснот му отношение към колегите и службата, като цяло.
Злодеят е труден за намиране. Притаен в укритието си и слял се с околната обстановка, той дебне. Планира. Режисира. Когато трябва захапва без предупреждение. Тук на помощ Хари има кого да потърси - една луда и един много зъл. Пътят е почти непроходим, но истинският проблем е, че минава през МЪРТВА ЗОНА.
Може ли Хари Хуле да открие извършителя на редица жестоки убийства, особено в толкова тежък период, когато усеща, че губи дори себе си? Заобграден от спомени, кошмари, предатели и врагове, той понася множество удари. Но след всяко падане е на крака. Пък и утешителната награда - алкохолът, винаги е на една ръка разстояние. А както добре знаем старши инспектор Хари Хуле не е от хората, които ще оставят работата да им пречи на пиенето.
Лична оценка: 9.2/10

Коментари