Ю Несбьо - "Снежния човек"

"- Не си играй с мен, Хари - процеди Хаген. - Обявихме официално, че случаят е приключен. С изявленията си по телевизията сериозно уронваш престижа на службата. Даваш ли си сметка?
- Работата ми е да залавям бандити, а не да се представям в добра светлина."

Началото на ноември месец е и полицаите в Отдела за борба с насилието в Осло общо взето нямат много работа, което им позволява да извайват мускули на краката, предимно клатейки ги. Тук таме някое дребно престъпление разваля идилията, като постъпилият сигнал за изчезнала жена звучи малко по-сериозно, но не и чак крайно обезпокоително.
Старши инспектор Хари Хуле възлага на екипа си задачата да се извади статистика за всички изчезнали хора в последните години. Всички обаче знаят, че това цели по-скоро да бъдат детективите заети, отколкото да броят мухите из офиса.
Много скоро е подаден нов сигнал за изчезнала съпруга. Паралелно с това статистиката също е готова и показва стряскащи резултати - от доста време насам, всяка година с падането на първия сняг бива отвлечена жена. В получените данни на очи се набива следният модел - жертвите задължително са омъжени и имат деца.
Макар и никой да не му вярва истински, Хари е убеден, че в Норвегия вилнее сериен убиец. Едно е сигурно - почеркът при последните две местопрестъпления е един и същ, защото и на двете места Хуле се сблъсква с по един зловещ снежен човек.

"Хари бе забелязал, че лицата на хората, които си изкарват хляба, възползвайки се от чуждото нещастие, неизменно са покрити с лъщяща пот, сякаш се мъчат да покрият липсата на съвест с мазен слой неискрен срам."

Четиридесетгодишният Хари Хуле се е стопил здраво в следствие на яки тренировки. Старши инспекторът иначе се държи доста прилично и макар всяка клетка в тялото му да се нуждае от отровата си, той някак успява да стои далеч от алкохолните изкушения. Параноята обаче го гони неумолимо - Хари непрекъснато има усещането, че някой е по петите му. Че е наблюдаван отблизо.
Личният му живот представлява огромна дупка, понеже Ракел и Олег живеят при докторчето Матиас, който явно им осигурява доста по-спокойно ежедневие, сравнено с това на вманячения в работата си старши инспектор. В работата си има нова колежка - Катрине Брат, с която по всичко изглежда си приличат в много отношения и сякаш ще си паснат. А в жилището му върлува плесенна гъба. Но това по-скоро изглежда като проблем на гъбаря.
Когато започнах поредицата с "Прилепът" някак си си бях внушил, че с всяка следваща книга, главният герой на Ю Несбьо ще пие все повече и повече. Това се оказа доста погрешно предположение, като в този роман Хуле почти не близва, а знаем какво може. В кръга на шегата съм на път да си помисля, че за следващото си приключение старши инспекторът ще е върл трезвеник. Всичко това обаче не пречи да усещаме постояната мрачна отчаяност на персонажа.
Като споменах мрачна, трябва да ви предупредя, чевсъщност това е най-мрачният роман от серията досега. Мракът се усеща като главен персонаж, който е в състояние да обсебва. Не, книгата няма да ви зареди с енергия за седмици наред, а по-скоро ще ви натовари, депресира, изнерви и... наплаши. Последното го казвам възможно най-сериозно, понеже разлиствайки трескаво страниците аз попаднах на не една и две сцени, каквито не съм откривал дори в заглавия, водещи се хорър.

"Изведнъж му хрумна да се помоли на Господ. Но Хари знаеше: Бог вече е решил, че съдбата е разпродадена и билетът може да се купи само на черна борса."

Несъмнено Ю Несбьо ни разказва една, някак очаквана от него, зимна приказка, която обаче е неописуемо зловеща. Без да подценявам предните заглавия от поредицата, може би "Снежния човек" е най-доброто предложение от автора досега. Брилянтен шедьовър, който освен с непредсказуемост, ще ви шашне и с уникално добре психологически изграден антагонист. Последните сто плюс страници гарантирано ще ви накарат да изгубите почва под краката си. А когато осъзнаете какво точно се случва и срещнете чудовищността в цялата и мерзост, информацията в никакъв случай няма да ви е от полза - тя ще се загнезди в съзнанието ви и ще избухне със силата на атомна бомба.
В интерес на истината нямам никаква представа как стоят нещата със серийните убийци в Норвегия. Но съм сигурен в едно - ако аз съм ченге там и ако подобен килър тръгне да вършее, то основният ми заподозрян ще бъде Ю Несбьо. Не, позволете ми да се поправя - направо ще го закопчая, докато не стане ясно със 1000 процентова сигурност кой всъщност е престъпникът. Иначе няма да бъда никак спокоен с такъв гений на свобода.
Лична оценка: 10/10

Коментари