Ю Несбьо - "Фантом"

След три години живот в Банкок Хари Хуле е друг човек. Поукрепнал, поулегнал, оставил алкохола, той вече изглежда стъпил на краката си. А като изключим кошмарите, напомнящи за миналото, тежките времена изглеждат далеч зад гърба му.
След три години живот в Банкок Хари Хуле се завръща в Осло. Наложително е. Задължително е.
Момчето, което Хари възприема и обича като свой син, е обвинено в убийството на наркоман. Самият Олег е заловен, докато е бил под влиянието на наркотици. Всички доказателства сочат, че той е извършителят на престъплението. Случаят е приключен, на никой не му се занимава да ровичка там, където положението е ясно като бял ден.
Хари Хуле се заема с главния приоритет - оневиняването на Олег. В качеството си на цивилен, защото той официално не е полицай, но това са си чисти подробности.
Осло изглежда променен, като същевременно си е и все същият. Престъпността е налице. Търговията с наркотици процъфтява, а на пазара има нова стока, наречена виолин. Дилърите са на всяка крачка. Сенчестите фигури печелят милиони.
Положението е повече от просто - мислиш светкавично, действаш бързо и трябва да си в пъти по-умен от враговете. Иначе си мъртъв.
Това е книга девета от поредицата за инспектора с проблеми с алкохола. Много е силна. Чак да не повярва човек, че след гениални произведения като "Немезида", "Снежния човек" и "Леопардът", Ю Несбьо за пореден път предоставя продукт със същото добро качество. Но това е факт.
"Фантом" започва бавно. Темпото се засилва лека полека. Книгата не е никак малка и време има да ни бъдат представени всички лица, замесени в историята. Персонажите им са развити перфектно, като доста от тях познаваме от предните книги от серията.

"- Обясни ми защо не искаш да ми помогнеш.
- Трябва ли?
- Да, Хари, трябва.
Той изгаси цигарата си в празната чаша от кафе на нощното шкафче.
- Защото за мен, бивш полицай, многократно престъпвал закона, той все пак означава нещо. Много откачено ли звучи?
- Продължавай.
- Законът е оградата, която сме построили на ръба на пропастта. Всяко престъпление подрива тази ограда и сме длъжни периодично да я укрепяваме. Виновникът следва да си плати."

Хари Хуле е уникален образ. Воден от чувство за дълг и справедливост, захване ли се със задача, той не знае какво е спирка. Дългът му е към Ракел - жената, с която живя и все още обича. Справедливостта е относно Олег - момчето, което Хари отлично познава и няма да остави да гние в затвора.
След като сме вече добре запознати с всички действащи лица и след като сме потопени до горе в атмосферата, сме оставени спокойно да параноясаме. Всеки изглежда подозрително. Оневиняването на Олег изглежда много трудна задача. А и по всичко личи не слага точка на случая. Напротив, довежда до все по-големи загадки и проблеми. Примката около врата на Хуле се затяга с неумолима сигурност. Ще има ли достатъчно въздух в дробовете, че да издържи? Ще успее ли да преодолее застигащата го лавина? На кого може да се довери? Изглежда, че винаги има приятел близо до себе си - добрият стар Джим Бийм.

"Включи осветлението.
С лумването на светлината видя отражението си в прозореца. Зад него стоеше човек. Тежка ръка мигом сграбчи рамото му.
"Само фантом може да е толкова бърз и безшумен" - помисли си Хари и се извърна, макар да знаеше, че вече е късно."

Няма книга от поредицата, в която авторът да не поставя в крайно тежки ситуации главния си персонаж. Това с пълна сила важи и тук, като бруталните изпитания пред Хуле бяха много дори повече от обикновено. Само валяк дето не го гази.
Случаят е заплетен и обратите в него са няколко. В много моменти Ю Несбьо ни кара да мислим, че сме прозрели какво се случва, докато рязко не ни раздруса и обърне с краката нагоре. Способността на автора да създава качествени трилъри, облъчени със съспенс и драматизъм, граничи със свръхестественото. Феноменален е в това отношение. Най-гадно обаче е, когато показва колко близо е Хари до щастлив живот с близките и в следващия момент разбива подобни розови съновидения на пух и прах с някоя отвратителна мръсотия, влошаваща неимоверно положението. Хем го очакваме, хем това не помага да облекчи болката ни, докато четем.

"Защото богатството прилича на грима: прикрива недостатъците, подсигурява ти всичко, дори и онова, дето уж не се продавало: уважение, възхищение, любов. Накъдето и да погледнеш, ще видиш доказателства, че красотата се жени за пари."

Животът на наркомана е разгледан без цензура. Обяснено ни е при какви условия могат да съществуват призраците. Немекнато ни е, че рано или късно лошите кошмари застигат и най-безрасъдните смелчаци. Възможност за изход обаче има. Стига мозъкът ти да реагира моментално.
Това е един от най-трудните случаи за Хари. Действащ извън закона, за него случаят е личен от самото начало. Обграден от наркомани, невдъхващи доверие типажи, сред които и ченгета, и големи играчи, разполагащи с връзки и влияние, той е принуден да действа много по-безпардонно от обикновено. Залогът е голям. Победата изглежда напълно невъзможна.
Лична оценка: 10

Коментари