Най-добрите филми на 2019

Забавих се с класацията си за най-добрите филми от миналата година, понеже ми се искаше да изгледам всичко, което ме вълнува. Така и не успях и все още има около пет заглавия, на които не отделих от времето си, но някак нямам и желанието в момента. И все пак имам повод да се чувствам професионално - всички заглавия, които бяха номинирана за най-добър филм на оскарите, ги отметнах. Някои бяха наистина прекрасни и заслужават похвалите по техен адрес. От този списък обаче напълно изключвам изключително кухата момичешка бозичка "Little girls", както и тегавата претенция "Marriage Story".
И все пак 35 заглавия ме очароваха по един или друг начин и сега ще ви ги представя с по едно-две изречения.

35. Escape Room
Няколко непознати, изпитващи остра нужда за пари, се озовават в стая за бягство. Идеята е да се позабавляват, а накрая един от тях да забогатее. Капаните в стаята обаче се оказват няколко идеи по-смъртоносни за човешките възможности. Сега всички ще трябва да впрегнат мозъците си и да заработят заедно... за оцеляването си.
Тук очаквах много по-малко, затова и филмът присъства в подредбата.

34. Pet Sematary
Писал съм: ЕТО ТУК

33. Cold Pursuit
Добър трилър, който граничи с черната комедия. Лиъм Нийсън играе солидно, докато за пореден път се разправя с лошите. Чакам да го позабравя филма, че да изгледам и оригинала.

32. IT Chapter Two
Първа част бе по-добра. Изобщо, сложени до книгите, филмите потъват. Ако ги разглеждаме обаче през призмата на стандартните хоръри и не се впрягаме заради пропиляния потенциал, то нещата се ядват. Пениуайз е як иначе. Спасява филма.

31. Long Shot
Готина комедия с участието на Сет Рогън и Чарлийз Терън. Простащината му избива на моменти, обаче мен ме забавлява.

30. Brightburn
Момче със способности, ккато тези на Супермен е отглеждано от най-обикновени хорица. То обаче не смята да използва силите си за добро. Ролята на злодей му пасва малко повечко.

29. The Prodigy
Филм за малко момче, което е гордостта на майка и татко. Понеже е генийче. Но зло и доста опасно.

28. A Beautiful Day in the Neighborhood
Хубава драмичка. Без Том Ханкс щеше да е доста стандартна. Обаче е с Том Ханкс. Чудесен е.

27. Stan & Ollie
Лоурел и Харди отново ще ви разсмеят. Историята за двамата приятели остана някак неоценена от широката публика. А филмът си заслужава.

26. Judy
Рене Зелуегър спечели оскар за изпълнението си. Напълно заслужен при това. Дори само заради играта ѝ да му дадете шанс, пак няма да останете разочаровани.

25. Us
Доста нестандартен хорър, в който имаше и няколко сериозни сюжетни недомислици. Заради смелостта да е оригинален обаче, аз съм благосклонно настроен. Добра идея и нелоша реализация.

24. 21 Bridges
Ченгеджийска кримка, която е стегната и напрегната. Колкото и да е стандартен, филмът има своите достойнства, като това, че не всяка въпросителна в него се изяснява твърде бързо.

23. The Two Popes
Брилянтна актьорска игра. Лек, забавен, драматичен, представящ различни гледни точки на двама дълбоко религиозни души. Кога за едно силно приятелство е трбвало двама души да са винаги на едно мнение?

22. Uncut Gems
Не бях гледал Адам Сандлър от години. И го знам само от комедийните му роли. Тук ме изненада много приятно с едно дълбоко изпълнение в динамичен и непредсказуем трилър.

21. 6 Underground
Писал съм: ЕТО ТУК

20. Parasite
Хубав филм ,който обаче не заслужаваше всички оскари, които спечели. Както и да е, спор няма, че сюжетът е нестандартен, а изпълнението добро.

19. The Irishman
Мартин Скорсезе събра бандата отново. Робърт Де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши - качеството е налице. Гангстерски епос, какъвто скоро не бяхме гледали.

18. John Wick: Chapter 3 - Parabellum
Писал съм: ТОЧНО ТУК

17. Hobbs & Show
Отразил съм го: ТОЧНО ТУК

16. Once Upon a Time... in Hollywood
Куентин Тарантино е толкова различен, че винаги ме кефи неимоверно. Филмът притежава безупречен актьорски каст, а историята е изчанчена и разбиваща.

15. The Art of Self-Defense
Рамкиран от трейлъра, едва ли не като комедия, филмът всъщност е сериозен, мрачен и доста ангажиращ. Това, че на моменти е тягостен, не му пречи изобщо.

14. Ip Man 4: The Finale
По-слаб от предните три от поредицата, но отново заслужава вниманието ни. Изумяващата хореография при бойните сцени, както и трогателната история, са напълно достатъчни, че да му отделите от времето си.

13. The Peanut Butter Falcon
Супер симпатичният филм, който върви при пълна липса на напън и натрапчивост. Шая Лебьоф е актьор от много висока класа и където и да играе, само вдига нивото.

12. Dolemite Is My Name
Еди Мърфи избухна жестоко! Филмът е забавна експлозия, която ще подобри настроението ви безпроблемно.

11. Ford v. Ferrari
Съревнованието между Фрерари и Форд получава достойна екранизация. Много силен филм, в който Крисчън Бейл за не знам кой път прави запомняща се роля.

10. Spider-man: Far from Home
Много забавен и свеж. Злодеят бе един от най-запомнящите се в кино вселената на Марвел.

09. 1917
Малко по-слаб от "Дюнкерк", но безгранично емоционален и заснет повече от майсторски.

08. Rocketman
Биографичната лента за Елтън Джон ми се стори леко подмината. Филмът всъщност не бива да бъде пренебрегван и ако не сте го гледали, задължително му дайте шанс.

07. The Lighthouse
Фарът може да ти вземе акъла. Изкарай си вахтата и бягай от там!!! Ако има как, разбира се.

06. Jojo Rabbit
Хитлер и едно малко, сладко i otdadeno na kauzata нацистче в комбина. Шоуто си струва!

05. Togo
Продукцията ни разказва историята за най-смелото животно на всички времена. Ще заобичате Того, гарантирам ви.

04. Midsommar
Филм на ужасите, който не е мрачен! Напротив, прекалено светъл е. Но и още толкова коварен. След края му ще ви се прииска да останете на тъмно.

03. Joker
Хоакин Финикс разцепи с изпълнението си. И бе награден много правилно. "Жокера" е филмът, който заслужаваше да грабне статуетката за най-добър.

02. The Lion King
Върна ме в детството сякаш с щракване на пръсти. Емоцията бе същата, може би дори по-силна. Уникално изживяване.

01. Avengers: Endgame
 Заповядайте: МНЕНИЕТО МИ ЗА ФИЛМА

Прилична филмова година беше 2019-та. Дано все да е така и занапред, че да имаме за гледане и за обсъждане ;)

Коментари