6 Underground (2019)

Филм на Майкъл Бей с с Райън Рейнолдс в главната роля. И макар продукцията да е на Netflix, демек няма я на голям екран, то тя трябва задължително да се види. И най-якото е, че заглавието е с рейтинг R, което го превърна в задължително.
Аз не напразно още в първото изречение споменах тези две имена. Режисьорът е известен с изпилените си откъм сюжет, но пълни с як екшън и тонове експлозии филми. А актьорът, особено след превъплащението му в Deadpool, се слави като super cool екшън героят, който има особен афинитет към един определен вид хумор. Саркастично-ироничен, дооста циничен и определено разсмиващ. Оправдават ли двамцата имиджа си? Напълно.
Призрачната шесторка е екип от професионалисти, всеки в определена област, без имена. Те се обръщат един към друг с числата, на които отговарят, и всеки от тях има определено място и задължения в групата. Общото между тях е, че всички се водят за мъртви пред обществото. Та шестимата се изявяват като нов еид супергерои, решили да раздават правда и водопад от куршуми, които да ѝ правят компания.
Пред тях стои мисията на живота им. Трябва да спасят цял един народ от управляващия ги диктатор. Последният е обаче здраво пазен и изглежда недосегаем. О, да, няма да е никак лесно :)
Както казах - откъм сюжет не чакайте чудеса. Не чакайте дори и нормални неща. Но откъм действие и екшън... майко мила, какво само ви очаква.
Филмът започва с преследване с автомобили, заснето по брутално ефективен начин, което продължава около петнадесет минути и е наистина приковаващо вниманието. След това вече, ако на човек му е допаднало това, разбира се, е много трудно дс отлепиш взор от екрана. Следват над два часа чист гилти плежър, от който ми стана много драго.
Майкъл Бей се е постарал името му да не бъде опозорено точно със „6 Underground”. Всичко е точно в неговатс си стилистика. Визията е като на „Трансформърс”, но без автомобили, превръщащи се в роботи. Това, с което режисьорът е най-добре известен са, естествено, експлозиите. И тук те не просто присъстват. Те са на всеки пет минути. Автомобилни катастрофи, престрелки, зашеметяващи кадри от височина - средства не са пестени и филмът изглежда като скъп блокбъстър, какъвто всъщност си е.
Райън Рейнълдс е душата на продукцията. Тук той влиза в ролята на милиардер, който знае това-онова за магнитите, въздаващ справедливост, само че без да носи маска. Ролята му пасва перфектно и той я играе с видима лекота и удоволствие. Пуска лафчета, има лидерските качества и харизма и най-важното - прави всичко с подобаваща увереност.
Останалите актьори се справят добре. Визията на филма е скъпарска, като продукцията ни отвежда все на различни локации. Музиката, без да е впечатляваща, върши работа и задава тона на настроението.
Благодарение на нея дори драматичните моменти хващат дикиш.
R рейтингът е оползотворен по възможно най-добър начин. Тук не просто има кървави, касапски убийства. Тук има находчивост и финес в насилието. И пак е търсена забавата, но в умерени дози. Получило се е както си трябва.
Та така, ако искате да се позабавлявате без много да се пънете умствено, този филм ще ви свърши чудесна работа. Мен лично много ме изкефи, защото по едно време не ми и пукаше дали това, което се случва, следва някаква логика, но въпреки това гледах, затаил дъх. Просто е мащабно и повече от добре направено. Притегателната сила е магнетична. Оценявам го.
Лична оценка: 7.9/10

Коментари