Публикации

Мери Шели - "Франкенщайн"

Изображение
Миналата година през януари прочетох "Спасителят в ръжта", а сега се запознах с "Франкенщайн" на Мери Шели. Явно по това време на годината ме тегли към класики, каквато именно е тази книга. Някой ще каже, че тя попада в графата хорър, но определението световна класика и пасва къде къде по-добре. Защото независимо дали аз, ти, тя или той харесваме произведението, то вече е оценено подобаващо и одобрено през вековете от поколенията.

"Усилията на гениите, дори когато са насочени погрешно, почти винаги в крайна сметка служат за благото на човечеството."

Всичко започва с разказа на Робърт Уолтън, с чиято кореспонденция до неговата сестра, се запознаваме от първо лице. Човекът е мечтател, ентусиаст и кандидат откривател, а мечтата му е да намери път към Северния полюс. Нает е кораб, екипажът е наличен и авантюрата започва.
Това обаче не е историята на Робърт Уолтън. По време на експедицията той и всички членове от екипажа на кораба се натъкват на гледка, пред к…

Най-добрите рап албуми за 2018-та

Изображение
Някои основни правила, за да харесам албум и да го призная за такъв:
- да има поне 14 трака;
- да е с продължителност поне около 50 минути;
- всичко да не се върти около 2-3 сингъла, а другото да е колкото да се запълва времето.
Откачам като видя тава с 10 парчета и времетраене 32 минути примерно. Навремето родните чалгаджийки издаваха такива продукти.
Иначе кое прави следващите няколко албума най-добри в очите ми? Успях да ги изслушам целите. Някои по няколко пъти. Но определено са добре окомплектовани и звучат като нещо мислено и старателно подготвяно. Всичко останало си е субективно и не мога да налагам мнение.

Започваме с E-40 and B-Legit, които изненадват много приятно с Connected and Respected.
Попийте малко от житейските им уроци.

Rolling Papers е от нещата на Wiz Khalifa, които много харесвам. За разлика от всичко друго. Втората част е подобаващо добра и заслужава да бъде преслушана.
Вземете нещо новичко и свежо.

Друсаницата е отново на мода с Meth Lab Season 2: The Lithium. Г…

"Spider-man: Far From Home" с предварителен трейлър

Изображение
След като в края на "Отмъстителите: Война без край", Човекът-паяк леко се поизпари, сега го намираме първа кипра за второто си самостоятелно приключение. Рекламата е много добра, като най-добре си личи, че изцяло ще бъде запазен комедийният тийн дух от първата част.
Злодеят Мистерио ще го играе Джейк Джиленхол. Как да не си надъхан?
Приятно гледане!

Sucker Punch (2011)

Изображение
Нека да се уточним - Зак Снайдер не ми е любим режисьор.  Фен съм на "300", който ни показва историята на шепа Спартанци надигнали глави срещу многомилионната  Персийска армия. Неповторим визуален стил, изключителни бойни сцени, надъхваща актьорска игра и разстърсващо емоционален саундтрак. Така мога да опиша този филм, който в моите очи е адски качествен и силен епос. Не така стоят обаче нещата с другите продукции на Снайдер. "Dawn of the Dead" е приличен хорър. Все си мисля обаче, че в жанра има доста по-добри продукции от него. "Watchmen" е добър, но останах с впечатление, че имаше как да е още по-добър. А анимацийката "Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole" беше откровено глуповата и претупана до безобразие.
"Измислен Свят" обаче е сред добрите неща на Снайдер! Останах приятно изненадан и определено не очаквах да видя това, което ми бе поднесено. Сюжетът ни запознава набързо с трагично стеклите се обстоятелства, при ко…

Трйлърът за The Punisher Season 2 е зверска касапница

Изображение
На осемнадесети януари ни очаква сезон втори от мега тарикатския и супер мъжкарски сериал "Наказателят". Продукцията е на Нетфликс и ако съдим по съдбата на останалите поредици с герои от Марвел, то най-вероятно ще е и последен. Но това не е лоша новина! Предпочитам стегната и запомяща се история, с ясен завършек, която някой ден да ми се догледа пак, отколкото разпъване на локуми и сбозяване на продукцията. За пример мога да дам "Daredevil" - три сезона чисто съвършенство, като последният бе нещо наистина специално. Това очаквам и от новите епизоди за "The Punisher".
Трейлърът? Як е, та чак накъдря козината по ръцете. Да живее бруталния екшън!!!
Приятно гледане!

Александър Драганов - "Звездата на гибелта"

Изображение
Съдбата понякога има извратено чувство за хумор. Този път обаче шегата и е особено пиперлива, понеже оцеляването на цяла една планета зависи от сразен и отдавна паднал вече бог.
Задачата да го върне, от състояние близко до смъртта, се пада на Шалиен - вълшебницата, която всъщност го побеждава в битка преди толкова много време. След като се събужда пък Богът Дракон Танар установява, че сподвижник освен неговия враг-избавител, е и някакъв метален войник от друг свят, който разказва повече от небивала история. Това е Паладиус, автоматон избягал от Металия, където властва Крал Тираниус - покорител на светове и гълтач на богове. Сега тази планета се приближава гибелно към Лекдария.
Танар бързо разбира, че си има и други грижи - неговият най-верен ученик се е обърнал срещу му, като е влязъл в съюз с представители на същата тази Металия. Освен това никой няма вяра в него - от простолюдие, през магьосници и създания от всякакъв род, та чак до владетели.
И как биха могли? Приживе Танар е жаду…

Бранимир Събев - "Априлска жътва"

Изображение
Надали има жив човек в България, обичащ хоръра, обичащ и четенето, който да не знае кой е Бранимир Събев. Имам известни подозрения, че дори духовете на покойниците, в удобен за тях час, и разбира се, стига да имат тази възможност, препрочитат от време на време някой друг разказ от въпросния автор.
Идеята ми съвсем не е да оригиналнича или пък да възхвалявам някого без нужда. Но когато талантът е подкрепен с необорими факти, няма как да бъде подминат или пренебрегнат. Искате фактите? Блъскам ги на масата!
- "Човекът, който обичаше Стивън Кинг";
- "Нощно острие"
"Априлска жътва" също е сборник с разкази, времево позициониран между горепсочените. Той не е по-добър от тях, не е и по-слаб. На същото високо ниво е и ако сте харесали тях, на 100% ще заобичате и този.
Подборката разполага с 14 истории, представители на жанровете ужас, фантастика и фентъзи. Но има и изненади и експерименти, което свидетелства за свежест, разнообразие и идейност.
Да, действително …