Чарлс Буковски - "Factotum (момче за всичко)"

Хенри Чинаски не дава пукната пара, че в момента Втората световна война бушува с истинска ярост. Той има много по-важни неща за вършене, като да търси къде да отседне, какво да пие, с коя лека жена да преспи и най-вече как да си намери работа, за да може да изкарва все пак и някакви пари за тези така интересни занимания.

Той не е истински добър в нищо, но пък може всичко. От град на град, от легло на легло, той сменя работите по-често отколкото Марешки мнението си по въпроса за новата конституция, но важното е да има за пиене. Каквото и да е. А иначе Чинаски иска да стане писател. Не че му е някаква мечта, но изглежда като по-леко занимание с по-постоянен доход. Напъните му в тази насока твърде често обаче удрят на камък.

Шокът ми от сблъсъка с "Factotum (момче за всичко)" дойде най-вече от разминаването ми по оста очаквания-реалност. Не бях чел нищо от Чарлс Буковски, не съм се и интересувал какво представлява най-общо творчеството му и незнайно защо бях решил, че ще попадна на произведение с много философстване и проповядване на морал. Ах, каква нелепа заблуда! И колко сладка грешка от моя страна!

Това, което получих бе неочаквно прям разказ за съществуването на един, въртящ се в омагьосан кръг, пропадащ тип с нихилистична нагласа към живота. Авторът не спестява нищо, като обрисува в най-големи подробности както креватни приключения, така и тоалетни премеждия. Без капка свян и със солидни дози цинизъм ние опознаваме главния персонаж и предпочитанията му.

Това не минава, разбира се, без съответното количество хумор. Философстването също присъства, но то произлиза от гледната точка на социалното положение, в което се намира централният персонаж. Преди да се хванете да четете книгата вижте ТЕЗИ СПЕЦИАЛНО ПОДБРАНИ ЦИТАТИ от нея, а след тях се захващайте да я четете колкото се може по-скоро.

Лична оценка: 8.1/10

Коментари