Филип К. Дик - "Трите стигми на Палмър Елдрич"

След пет прочетени романа на Филип К. Дик, наистина нямах идея какво мога да очаквам от шестия. "Мечтаят ли роботите за електроовце" и "Юбик" ги имам за блестящи представители на жанра научна фантастика. "Камера помътняла" ми хареса, без да е нещо велико. "Война на реалности" и "Играчите от Титан" от своя страна пък силно ме разочароваха. Така де, чудно ми беше какво ще ми предложи "Трите стигми на Палмър Елдрич", като надеждите ми бяха да прави компания на първите две посочени заглавия. Е, сега след прочит вече мога да го кажа - очакванията и надеждите ми за "Трите стигми на Палмър Елдрич" отидоха по дяволите.
Няма да резюмирам случващото се. Решавам да постъпя по този начин, защото в интернет може да се намери прекрасно късо описание на действието в книгата. Толкова прекрасно, че чак по-добро от самата книга. Даже досущ изглежда като писано за друга творба.
Ще спомена бързичката какво разбрах, а то бе малко. Земята е почти негодна за живеене. Климатът е "жега, чак мамата си трака". Сметките за ток скачат, понеже охладителните системи бачкат на все по-големи обороти. Излезеш ли навън, трябва да си облече със специално облекло, иначе си безвъзвратно изпържен. Съществуват ясновидци, но силите им не са нещо невиждано. Те просто догаждат по-добре от обикновените хора бъдещите събития. Но не винаги са прави. За редовните граждани също има шанс за бърза еволюция и тя е свързана с особен вид терапия. Която понякога пък има обратен ефект. А най-лошото е, че всеки живее под угрозата да получи повиквателна за мобилизация на друга планета. Примерно на марс, където да живее като последен дебил в мизерна землянка. Веднъж попаднал пък там, човек няма какво толкова да прави, освен да се отдаде на наркотичното влияние на субстанцията Кен-ди. Под влиянието на този опиат хората си въобразяват, че са на друго място. Или пък са други личности.
Всичко това е много объркано и Филип К. Дик по никакъв начин не се опитва да въведе ред. Той дори полага старания във всеки един момент да държи читателя дезориентиран. Да не би последният да си въобрази, че е разбрал нещо.
Аз например още до петдесетата страница бях хвърлен в тъча. И нито следващите или по-следващите петдесет ми помогнаха да се осъзная. Напразното ми лутане из странците продължи до самия край. Нищо не разбрах от книгата, дори не мога и да я разкажа. За мен тя е писана под влиянието на експериментални наркотици, които са размътили съзнанието на автора до степен да не може да свърже смислово и две прости изречения.
Представете си, че сънувате най-странния възможен сън. Първо обяснявате нещо на някой. После се карате и биете. После се оказва, че не обяснявате и не се карате на този, на когото сте мислели, а на съвсем друга личност. А дори и вашето участие в разговора в един момент бива поставено под съмнение. След това се сменя обстановката и пред вас застава друга персона. И така постоянно, без да можете да разберете дори кога сте се събудили и възможно ли е изобщо сънят да прекъсне, ако разбира се, това въобще е сън. Книгата ме накара да се чувствам по този отвратителен начин.
Персонажите са слаби и недоразвити. Бройката им е внушителна, но повечето се появяват без да има смисъл от съществуването им, така че няма да ви се налага да ги помните поименно. Главният персонаж е Барни Майерсън - образ, който не притежава много положителни качества. Представен ни е като дребнав, отмъстителен, страхлив и с примиренческа нагласа. А най-много четем за него. Другите герои не са по-симпатични. Тъй де, не си приготвяйте кърпички, защото възможността да ревнете за някой, ощетен от съдбата типаж, е сведена до нулата.
Книгата не е писана по шаблон и разбива де що съществуват клишета. Това трябва да и се признае, но то не я прави по-добра. Всъщност това е най хаотичнтата, неправолинейна, неразбираема, объркана и завоалирана творба, на която попадам в последните може би 6-7 години. Да, в нея има някои готини неща, описани за предполагаемото бъдеще. Едно от тях е говорещото куфарче-психолог, което доста прилича на днешните гласови асистенти. Или пък домашните вестници, които са индивидуални и всеки си избира какви новини да чете. Но това, поне за мен, бе твърде малко.
Вглеждам се в часовника - стрелките се движат с обичайно темпо и часът е колкото трябва да бъде. Поглеждам ръцете си, опипвам си челюстта, в огледалото срещам погледа си... всичко изглежда нормално. Да, най-вероятно всичко е наред.
Лична оценка: 2.2/10

Коментари