Най-добрите филми на 2018-та

Филмовата 2018-та бе просто трагична. Това е голата истина и тя не трябва да бъде премълчавана. Прерових в уикипедия за заглавията излезли през изминалите дванадесет месеца. Прегледах си също и профила в IMDB да видя къде съм давал по-високи оценки. Е, няма братче - едвам изкарах 22 филма, всичко на всичко, които ми харесаха. Плачевна история.
Но това не означава, че посочените продукции са компромисни. Напротив - всички те напълно заслужено заемат място в класацията.

22. Apostle
За мъж, който отива на доста странно място, където ще се опита да издири отвлечената си сестра. Жанрово задоволително клони към свръхестествения хорър.

21. Cristopher robin
Успешно ме върна в детството, когато Мечо Пух и компани искрено ме забавляваха.

20. The Equalizer 2
Много му приляга на Дензъл Уошингтън да бие лошите. Пък и персонажът му е интелигентен - гледам, че бая чете.

19. Annihilation
Един от редките случаи, когато филмът е дори по-добър от книгата. Отдавна не бях гледал Натали Портман в каквато и да е било роля. Добро изпълнение в заслужаваща внимание продукция.

18. Bird Box
Страхотна адаптация по едноименния роман на Джош Малерман. Идеята е оригинална - не бива много да се озърташ, че да не видиш не каквото трябва. А видиш ли го... самоубиваш се брутално.

17. Johnny English Strikes Again
Роуън Аткинсън издивявя качествено. Мнението ми за филма е ТОЧНО ТУК.

16. Upgrade
Неочаквано добър филм, който даже не вървя по кината. Мъж, чиято жена бива убита, а той остава парализиран, чрез нова технология получава възможност да се движи пълноценно. И да отмъщава.

15. A Quiet Place
За разлика от „Кутия за птици”, където не трябва да гледаш, тук не трябва да издаваш пък шум. Дори и минимален. Че инак идват едни много гнусни и злонамерени твари.

14. Bumblebee
След „Трансформърс: Последният рицар” направо се бях отчаял. За щастие поредицата за роботите под прикритие се сдоби с нов режисьор, който работи по рестартирането и по много правилен начин. Травис Найт не набляга чак толкова на безспирния екшън, но историята му за Бъмбълби е увлекателна и затрогваща.

13. Game Night
Прекрасна и находчива комедия. За семейни приятели, които имат обичай, събирайки се в нечия къща, да играят ролеви игри ежеседмично. Оказва се обаче, че по време на една доста интересна игра от един момент нататък забавата става трудно различима от действителността.

12. Dogman
Любител на кучетата и едновременно с това пласьор на наркотици е централният персонаж в най-новия филм на Матео Гароне. Гледайте и добре запомнете какво се случва, когато човек е мек, страхлив, не може да вземе решение и се стреми да угоди на всеки.

11. Deadpool 2
Продължението за цапнатия в устата антигерой е доста по-добро от първия филм. Смях, екшън, нелепи супергерои и пародийни моменти до дупка. Не пропускайте!

10. First Man
Филмът е стойностен и точно за това съм много учуден, че не получи номинация за най-добър за годината. Както и да е, Райън Гослинг е чудесен Нийл Армстронг, а пътят до кацането на Луната е представен без излишна патетика или патриотизъм. Просто една човешка история. Запомняща се продукция.

9. Summer of 84
Уникална осемдесетарска атмосфера. Жесток саундтрак. По тези показатели филмът много наподобява „Stranger things”. Не се замисляйте и го пускайте веднага. После ще кажете има ли сериен убиец в близост.

8. The Night Come for Us
Мега мощният тупаник. Зверски побой си хвърлят героите в продукцията на Нетфликс. И нищо не е спестено - екрана чак почернява от леещата се кръв.

7. Halloween
Директно продължение на култовия хорър от 1978 година. Втората част, оказва се, е също много силна и ми връща вярата в добрите слашъри. Майк Майерс е легенда и би трябвало да се страхувате. Няма достатъчно добра подготовка, която да ви предпази ако ви погне.

6. Mission: Impossible - Fallout
Жесток шпионски екшън, в който Том Круз дава всичко от себе си. Скачане с парашут, каскади с мотор, бягане по покривите на сгради, управление на хеликоптер - Итън Хънт може всичко.

5. Green Book
За да се случи едно добро приятелство, цветът определено е без значение. Великолепни изпълнения от Виго Мортенсен и Махершала Али.

4. Hereditary
Психария, от която да изтръпнеш. Мнението ми е ТОЧНО ТУК.

3. Avengers: Infinity War
На второ гледане е още по-добър. На трето пак е мега як. По-пълно мнение ТОЧНО ТУК.

2. A Star is Born
Брадли Купър е сътворил музикална драма, която дълго ще се помни. Лейди Гага прави изпълнение за оскар. Страхотна музика и много силна любовна история.

1. Bohemian Rhapsody
Напълно се абстрахирам от факта, че не се спазва фактологията или че някои от нещата не са се случили. Филмът, като такъв, е драматургично изпипан до съвършенство и работи на всички нива. Реми Малек трябва да вземе оскар за главна мъжка роля.

Радостното е, че има доста хорър заглавия - нещо, което в последните години не се бе случвало. А за дори няма да си пожелавам 2019-та да е по-силна откъм филми, защото това би трябвало да е изключително лесно постижимо.

Коментари