Джером К. Джером - "Трима на бумел"

Вече имах удоволствието да ви представя и същевременно с това да ви препоръчам „Трима души в една лодка”, и сега мога само да се надявам, че сте послушали съвета ми. Ако сте го направили и книгата ви е харесала, то значи ще се доверите и на преценката ми за „Трима на бумел”, която продължава с перипетиите на тримата приятели, искащи разнообразие и приключения. Ако не ви е допаднало обаче пътуването по вода, то няма смисъл да продължавате към бумела, нищо че този път ще се придържаме строго към сушата.
Ако чуете отнякъде, че двете произведения си приличат, то знайте - това е съвършено вярно. Сюжетите са подобни. Този път тримата ни добре познати симпатяги решават, че чепикът яко ги стяга, а скучното ежедневие ги затиска. Нужна им е промяна, нужна им е свобода. А има ли по-добро от това да си на път в чужда страна? Така се ражда идеята Джордж, Харис и разказвачът на историята да пообиколят Германия и да разгледат забележителностите и, карайки колелета.
Стилово разлики също няма да откриете. Главните персонажи пътуват, приказват си, хапват, почиват. Те са си все същите зле ориентирани хора, а при тези типажи спънките и каламбурите са непрестанен съпътстващ елемент. Така де що има глупост да се направи - тези корифеи на объркването я правят и то по най-естествен начин. Не можеш да им се разсърдиш, най-много да се посмееш НА или С тях.
Книгата, макар да е малко по-слаба от „Трима души в една лодка”, отново е супер забавна. Джером К. Джером е осигурил доста ситуации, в които пътешествениците да блеснат с нелепост. Но не е и само това. Карайки си велосипедите, тримцата разглеждат страната с всичките и порядки, обикновени хора, власти, животни, начини за забава и още и още. По този начин авторът ни описва преките впечатления на героите си за немския начин на живот. Така е намерил хитър начин, с който хем говори с похвала и възхита за германците, хем обаче ги и усмива тънко тънко. Без злоба, разбира се, по най-цивилизовано културен начин.
Творбата много ми хареса и аз лично имам нужда от подобен вид истории, понеже човек може да се отпусне и посмее, без куп разсъждения да помрачават този ползотворен процес. Майтапите и шегите са в изобилие, като авторът не ги пуска с по едно изречение, оставяйки ги да си отлетят към забравата. Такова нещо няма - той хваща дадена случка и чрез дълбаене в поведенческата психология на някое от действащите лица, както и чрез описание на най-обикновена процедура, превърнала се в резултат на глупави решения в невъзможна за разбиране наука, я превръща в запомнящ се и достоен за разказване скеч.
Специално аз имам и малко по-лични причини, че да ми допадне това произведение. Няма откъде да го знаете, но си падам малко любител колоездач и подобно на персонажите в "Трима на бумел" съм навъртял няколко хиляди километра с личния велосипед. Пък и сега ясно си дадох сметка от кой точно тип колоездачи съм.
Всяка книга вече се стреми да ни представи необикновен персонаж, на който да се възхитим. Дали ще е кораво ченге, интелигентен частен детектив, властен Крал, чаровен разбойник, хитър шпионин или доблестен войн, роден за велики подвизи, положението е едно - това е образ пръв по рода си, занимаващ се с големи дела. Тук обаче положението е противоположно. Централни персонажи са трима най-обикновени англичани. С най-обикновени разбирания за живота. С най-нормални нужди. На най-обикновено пътуване. И трябва да ви призная - това ми се отрази добре.
Още се питате какво е бумел? Ако не сте направили моята грешка да проверите предварително в интернет, съветът ми е да прочетете книгата. Отговор ще ви бъде даден, а и ще ви бъде мнооого по-весело.
Шична оценка: 7.1/10

Коментари