Leatherface (2017)

Умопомрачено от скръб заради ненавременната смърт на дъщеря си, селското ченге Хал Хартман, хвърля вината за загубата си върху семейство Сойер. Трябва да се признае, че това е не съвсем неуместно, защото въпросните типажи са пълни дегенерати, но някак не върви представител на закона да пусне на няколко души по един куршум в главите.
Хартман решава да отмъсти дъщеря си, като тикне най-малкия от семейство Сойер в дом за деца със специални нужди, където половината настанени са малоумни, другата половина пък луди. Да не говорим колко от тях са и агресивни.
Така се получава, че малкият Джед изкарва следващите десет години на това място, заобиколен от паплач, съставена в повечето случаи от деца тикнати все от споменатия вече милиционер. Това трае до една съдбовна нощ, когато при спонтанен бунт, с прилежащите към него насилие и кръвопролития, държаните насила вече тийнейджъри, успяват да издействат свободата си. Три откачалки помъкват доброзорно нашия бъдещ килър, отвличат новата медицинска сестра Елизабет за цвят и аромат и хукват да дирят късмета си. Но понеже по петите им е, познайте кое ченге, те намират само неприятности.
"Кожено лице" е предистория на класиката на покойния Тоби Хупър "Тексаско клане" от 1974г. Филмчето не е чак толкова зле, особено имайки предвид, че е снимано в България. Режисьорите Александър Бюстийо и Жулиен Мори са франсетата, които ни окъпаха в кървавата баня на "Inside", като тук също не пренебрегват силата на червения фонтан.
В главната роля ще видите Стивън Дорф, който е разбеснелият се полицай. Като актьор, който снима по-често в не чак толкова класни продукции, тук той стои като звезда. Момчето, което изиграва младия сериен убиец Leatherface обаче се справя по-скоро базово. Не видях особени актьорски заложби в него, а и като излъчване ми бе доста безлично.
От българските актьори познах Велизар Бинев, който само се мярна и Димо Алексиев, който пък знам от "Откраднат живот". Вторият имаше повече екранно време и трябва да призная се справи блестящо.
Не знам защо тук младият все още изверг се казва Джедадая, а във филмите от 2003 и 2006 е именован Томас Хюит и това ме дразни. Впрочем въпросните филми мен ме кефят много повече от оригинала и продълженията му, но да не се отплесвам. Така де, не вярвам да е имало двама легендарни убиеца с моторни резачки.
Както и да е, въпросният "Leatherface" е напълно приемлив и няма да сгрешите ако му отделите от времето си. В крайна сметка рязането на човешки части, съпроводено от специфичния вой на инструмента, е похват, който все още работи.
Лична оценка: 6.6/10

Коментари