All Eyez on Me (2017)

Неизбежно, а и много важно, е да упомена, че 2Pac за мен е най-добрият рап изпълнител на всички времена. Или по-скоро до времето, до което имаше рап. Сега вече рап няма, сегашното е нещо друго. С неговия флоу, рими, енергия и поведение на сцена, глас ако щете, той създава хитове и албуми, които и до ден днешен остават ненадминати. "Me Againts the World", "All Eyez on Me", "The Don Killuminati: The 7 Day Theory" са тави, които съм слушал неизброим брой пъти, а много от траковете от предните му албуми също. Просто споменатите три при мен работят като една окомплектована цялост на 100 %. Филмите с негово участие не съм гледал и няма да коментирам, но за музиката му мисля, че бях ясен.
Филмът "All Eyez on Me" определено ми хареса. Сюжет няма да разказвам. Няма смисъл, защото това е филм за живота на Тупак Шакур - от неговото раждане, та до ненужната му смърт. Показани са доста интересни моменти от крайно забързаното му и действено битие. Майка му е човекът, който може би има най-важна роля в живота и утвърждаването му като личност и макар и не толкова развито, това е показано.
Какво още ще видите: как пробива на сцена, кои са първите му хитове, работата с Interscope, по-късно и мазалото в "Death Row" при Suge Knight, обвиненията в изнасилване, купоните, изпълненията на живо, затворническите дни. Освен взаимоотношенията му с Big Suge, виждаме и пресичане на пътищата с някои от най-култовите рап фигури по онова време - Dr. Dre, Snoop Dogg, Notorious B.I.G. Всичко е тук, заедно с някои от най-култовите му реплики.
В музикално отношение нещата вървят по мед и масло. Освен няколкото много здрави рап парчета на други изпълнители, в лентата звучат някои от вечните хитове на Тупак, като "So Many Tears", "Hail Mary", "Dear Mama", "Keep Ya Head Up", "Brenda's Got a Baby", "Hit 'Em Up", "Callifornia Love", "2 of Amerikaz Most Wanted". Има ли смисъл да продължавам? Песни изпреварили времето си и ненадминати в жанра в следващите двайсет години.
Demetrius Shipp Jr., актьорът който изиграва легендата, прави всичко възможно да ни припомни славните години на големия Тупак Шакур. Освен, че чисто визуално той доста го наподобява, но с някои свои движения се превръща в точно негово копие и това се вижда ясно. Няма как фен да не го усети, няма начин просто. Тези моменти удрят здраво, изкарват ти въздуха.
Това е филм за феновете на истинския рап. Това е филм за феновете на 2Pac. Не е предназначен за хора, които като чуят парче от въпросния жанр и им изскачат циреи на задниците.
Лентата успява да ни увери в едно - Тупак е жив. Точно така, правилно четете. Докато споменът за него е жив, докато има и един човек на планетата, който да си пусне било то на музикалния плеър, било на компютъра, смартфона или на телевизора ако щете, парче на Тупак Шакур, то той ще е жив.
Лична оценка: 7.9/10

Коментари