Wrong Turn - престъпно окепазена хорър поредица

Така и така се прецаках да изгледам шестте грешни завоя и не виждам какво повече мога да изгубя, като ви споделя накратко какво смятам за всеки един от филмите. Ще бъда кратък, защото материалът не си струва да му се отделя излишно време и внимание. Поредица, в която има точно един добър филм е достойна за заплюване.

Wrong Turn (2003)
Това е филмът, с който всичко започва и това е филмът, с който би трябввало да приключи. Всъщност той е един напълно нормален и ставащ за гледане ужас, в който обаче клишето за изгубени в гората нещастници, които биват избивани, работи доста добре.
Имаме прегладнели изроди убийци и доста добри кървави сцени. Продукцията е евтина, но това някак ѝ придава допълнителен чар. На фона на всички шест заглавия, този преспокойно можем да го водим като класика.

Wrong Turn 2: Dead End (2007)
Продължението е осезаемо по-слабо от първия филм, но все пак мога да го препоръчам на най-големите почитатели на жанра. На тези, които си примират за кървави бани и яка човешка сеч.
Започват снимките на реалити предаване за оцеляване. Действието се развива из подходяща за целта гора. Е, на участниците скоро ще им се наложи да се борят за живота си, понеже по петите им са мутирали уроди.
Какво предлага продукцията? Както всяка втора част от всичко по повече. Кръв, убийства, всчкакъв род насилие, голотии и груби секс сцени - всичко е на макс, без никакъв опит за естетика. И все пак може да си го причините, ако попадате в категорията хора, посочена от мен малко по-горе.

Wrong Turn 3: Left for Dead (2009)
Тук нещата започват да спатъхват. Докато филмчето върви, човек си казва, че не е чак толкова зле, че всъщност може и да е по-зле, но колкото повече вижда от продуцията, толкова повече разбира, че гледа нещо слабо. Симпатично слабо, но все пак.
В тройката става дума за затворници, които са превозвани, за да бъдат прехвърлени в друг затвор. Уви, застига ги съвсем друга съдба и те се озовават насред гората, където се превръщат в нечия плячка.
Трябва да отбележа, че някои от актьорите се стараят и изкарват прилични изпълнения, но това е единственото положително нещо, за което се сещам. Всичко друго е доста близо до тотал щетата.

Wrong Turn 4: Bloody Beginnings (2011)
Филмите под номер 4, 5 и 6 са всъщност трилогия. Злощастно скапана и напълно ненужна. Тези три пародии са боклук, чието място е единствено на бунището и покрай тях не бива да припрва никой със здрав разум.
Отново група младежи. Този път те се мъкнат на ски. Насред буря обаче се загубват и едва се добират до санаториум, където да се спасят от фатално измръзване. Само дето не знаят, че сградата хич не е изоставена и те въобще не са желани.

Wrong Turn 5: Bloodlines (2012)
Група колежани пристигат в малко градче точно за Хелоуийн, а там по време на празника прииждат много туристи и всеки се е преоблякъл дебилно, че да може купонът да е пълен. Три изрода, обичащи човешкото месо, са се сляли с тълпата обаче и вече са си избрали жертвичките.
Това, което ще кажа за петичката важи за предната и за следващата част - некадърна игра, слаб сюжет и всякакъв род слабоумие. Продукцията е на практика негледаема. Дори мутиралите изверги вече не могат да уплашат никого. От километри си личи, че това са хора с маски, като на места това дори си се вижда. Изобщо гримьорите са били мега некадърници. Продукцията причинява остра тъпота, която трае няколко дни, после лека-полека отшумява.

Wrong Turn 6: Last Resort (2014)
В търсене на наследство Дани трябва да се срещне със семейството си, което никога не е познавал. Той и приятелите му се озовават в мистериозно имение, което крие множество тайни. А семейството, което младежът ще трябва да опознае, е далеч от обикновено.
Последният филм от поредицата е режисиран от Валери Милев, който не вярвам да е имал какво да направи, че да спаси положението. Все пак е готино, че в продукцията има и българска следа, но много ми се искаше резултатът да е друг. Така или иначе провалът е на всички нива и е пълен.

Както виждате след първата част качеството започва да спада в низходяща градация, като категорично достига дъното. И нека никой не ме подсеща, че има още един филм от франчайза, който дори е от тази година. За мен Wrong Turn (2021) няма нищо общо с основната поредица и е можело да бъде озаглавен по всякакъв друг начин. Да, той е по-добър от 5 от шестте грешни завоя, но на тези, които са го скалъпвали им е убягнала основната идея, около която е трябвало да градят. Така че за него няма да говорим, надявам се да сте съгласни.

Коментари