Агата Кристи - "Третото момиче"

В час, в който Еркюл Поаро не приема никого - малко след закуска - една млада дама все пак успява да си уреди среща с него. Проблемът на момичето не е конкретен - то се страхува, че е направило нещо ужасяващо. Че е извършило... убийство. Но никак не е сигурно в подобен род твърдения!

Както и да е, по-лошото е, че малко след като се запознава със знаменития детектив, девойката се отказва от услугите му, под предтекст, че той е твърде стар. Момичето изчезва от погледа на Поаро, но вие представяте ли си след такова накърняване на достойнството му, той да остави случая висящ?

"Третото момиче" е от по-слабите книги на Агата Кристи, а ако сте следили блога ми, то знаете, че аз много си падам по криминалетата ѝ. Специално тази кримка обаче ми беше прекалено насила скалъпена - от сглобката, та до развръзката. Обяснявал съм много пъти как протичат романите на авторката и няма да се повтарям за n-ти път, но тук малката схемичка не сработва.

Извършеното престъпление е предполагаемо. Не се знае има ли го въобще. Не се знае и ако го има кой го е извършил. Поаро реално не е наеман по никакъв случай. Той се размотава наляво-надясно, дрънка лъжи и небивалици и естествено си прави заключенията. Ясно е, че ключът към загадката е персоната на момичето, чудещо се дали е извършило убийство. Другото е мъглявина вселенска.

Един от главните песонажи в книгата е този на авторката на криминалета Ариадни Оливър, която ме дразни до най-висока степен. Нейните брътвежи изцеждат силите на всеки наоколо и, плюс тези на четящия. Но най-основният проблем на произведението е, че без никакъв напън разкрих 50% от случая. Просто беше толкова ясен. А ако останалите 50% не бяха толкова космически неправдоподобни, сигурен съм, че щях да разкрия и тях.

Изобщо много по-голяма тежест имат събитията, в които Поаро реално е освен ПОТЪРСЕН и ЖИЗНЕНОНЕОБХОДИМ. Когато той идва и немалко души очакват разкритията му. Когато той реално е детектив с тежест, пред която има кой да се възхищава и кой да трепери. И когато обратът на финала на историята е изумително шокиращ и само великият белгийски детектив може да го разнищи. В "Третото момиче" няма нищо от споменатото.

Лична оценка: 3/10

Коментари