The Way Back (2020)

Пропаднал и алкохолизиран тип в пълен застой. Това е социалното положение на Джак Кънингам, който изглежда не търси друго освен пиячка от сутрин до вечер. Разведен и изживял изключителна трагедия в миналото си, някогашната надежда в баскетболния тим на местната гимназия, е бледа сянка на себе си.
Изненадващо обаждане е на път да върне живота му в релси. Предлагат му да стане треньр на същия този отбор, където е впечатлявал с играта си и който е зарязал изведнъж и без обяснения. Джак някак намира сили и се съгласява да води момчетата, чиито резултати меко казано не са впечатляващи. Способна ли е обаче отдадеността към любимата игра да заличи сянката на натрупалите се проблеми?
В главната роля на филма се изявява Бен Афлек. Това е уникално попадение за актьорския каст, понеже надали има по-добър вариант за тазипозиция от човек, който реално е имал подобни проблеми в живота си. Гениално решение и Бен Афлек се справя по върховен начин с ролята на пропилия се провален тип, който трябва да си стъпи на краката. Останалите актьори също не си поплюват, но със сигурност играч на мача е Бен Афлек.
"Обратно в играта" е лента, в която има баскетбол, но трудно може да мине за изцяло спортна. Това си е драма откъдето и да се погледне. Тежка, на моменти бавна, мрачна и макар доста от персонажите в нея буквално да си топат топката, преживяното от централния герой не ни позволява да се почувстваме ведро почти в нито един момент.
Филмът е заснет чудесно и много от кадрите ми навяваха чувството, че гледам европейска продукция. Не ме питайте защо, не разьбирам чак толкова много от кино. Клишетата, типични за жанра, си ги имаше, като на места са подредени едно до друго, но това на мен никога не ми е пречело. Стига да няма копирано съдържание или крещящо безумие от екрана, то аз съм ОК. Случаят с клишетата тук си е напълно в допустипите граници.
Ако очаквате да гледате баскетболни срещи в развитие, то не си пускайте филма в никакъв случай, за да не останете разочаровани. Ако търсите обаче добре разказана драматична история със силен актьор в главната роля, то можете да го пробвате без особени притеснения. Това със сигурност не е филм за победата на всяка цена. По-скро темата тук е може ли човек да се пребори с тежкото минало, с пороците и зависимостите си и дори да се превърне в лидер. Въпросът с особена важност е: загубено ли е всичко и поправимо ли е дори след поредица от пагубни грешки?
Лична оценка: 7.6/10

Коментари