Хърбърт Уелс - "Война на световете"

Марсианците нападат Земята! Те пристигат в странни цилиндри и изглеждат твърде особено, обаче не дават вид да са опасни. Но това е само докато не започват да управляват гигантски бойни машини, с помощта на които сеят смърт и разруха навсякъде. Човечеството изглежда безсилно. Нещо повече - то е обречено!
Класика в жанра, която не успя да ме докара до истинско удоволствие от четенето. Книгата все пак ми хареса и бих я препоръчал, но ми бе някак обобщаваща през по-голяма част от времето, вместо да се съсредоточи върху личната история на даден персонаж.
Дори главният герой, който разказва и историята, през повечето време ни обяснява как работи това и онова, как се слува еди кое си, кой механизъм е за еди що си, вместо да се съсредоточи върху своята борба за оцеляване. Така се случва, че в доста от главите той дори ни предава преживелиците на брат си, с когото дори не се срещат в книгата.
Хареса ми, че Хърбърт Уелс е вкарал супер сериозния предупредителен тон в романа, с който аха аха да ни внуши, че това е творба по действителен случай. Борави с научна терминология, обяснява различните етапи от извънземната инвазия, твърде правдоподобно обрисува колко лесно нашата планета може да бъде застрашена от унищожение.
Чрез няколко от героите си авторът ни показва различни видове поведение в критичната ситуация, които рязко контрастираха едно с друго. Това бе едно от най-ценните неща във "Война на световете", както и изводът, че винаги трябва да градим стратегията си, относно оцеляването ни, с мисъл за утрешния ден на първо място.
Лична оценка: 7.1/10

Коментари