Вим Хоф / Кун де Йонг - "Методът на Ледения човек"

Ще бъда максимално кратък - това е книга, която не е лоша, но и не мога да препоръчам с чиста съвест. "Методът на Ледения човек" подсказва още със заглавието си какво може да очаквате от четивото. Просто и ясно е - Вим Хоф е "ненормален" човек, който чрез разработена собствена техника, успява да издържа в студ и мраз, каквито за нас обикновените хорица, биха били критични.
Авторът на творбата е Кун де Йонг, който е писал в съавторство със самия Вим Хоф. Истината е, че докато е работил авторът не се е намирал на крилете на вдъхновението. Главите в книгата са къси, набързо нахвърляни и не се възползват от каквато и да е възможност за обогатяване на историята на Вим Хоф. Леденият човек си остава образ, който може невъзможни на пръв поглед неща. Така и няма опит да ни бъде представен като личност. Повечето от успехите му са грубо нахвърляни, все едно вестникарски статии, отрязани и залепени една до друга в голям тефтер. Иначе ако се питате дали добиваме представа за възможностите му - да, добиваме.
Основното в книгата е, че Вим Хоф не е уникален. Да, феномен е, но при правилни тренировки, които се базират най-вече на дишане, излагане на студ и отдаденост, то всеки може да постигненеговите резултати. Дори да влияе и на здравословното си състояние. Не мога да коментирам дали това е вярно, но има някои доказателства, които подкрепят твърдението.
По-голямата част от произведението си е чиста реклама на метода на Вим Хоф. Човекът води курсове и взема пари за обучение, и нека не бъдем наивни - голямата цел тук е да бъдат привлечени още хора, а този метод отдавна е превърнат в печеливш бизнес модел. Казвам го без подценяване или оспорване на ползите му. Ако все пак сте заинтригувани, можете да хвърлите едно око на книгата, но не очаквайте виртуозна проза.
Лична оценка: 5/10

Коментари