Франсоаз Саган - "Добър ден, тъга"

Ремон и Сесил си живеят царски. Те са баща и дъщеря, които са си лика прилика. Обичат забавата, добрата почивка и нямат нищо против хаотичния начин на живот. Макар и в зряла възраст Ремон често подновява младичките си любовници, но седемнайстгодишната Сесил няма забележки към него и даже успява да се спогажда с временните му партньорки.
Дните на изпитание и промяна обаче предстоят докато баща и дъщеря карат лятната си ваканция във вила край морето. Очаква се на гости да им дойде Ан - стара тръпка на Ремон, а Сесил знае колко различна от тях двамата е тя като характер. Младото момиче е решено да не остави Ан да измени коренно начина им на живот, без значение какви средства ще са необходими. Общо взето се получава така, че с пристигането на гостенката всички елементи за бурна драма са налице.
В тази малка книжка имаме сблъсък на две напълно противоположни мнения по въпроса как трябва да се изживяват дните ни. Сладкият и уж невинен хаос срещат подредената и пресметлива съобразителност. Много е трудно от едната фаза да преминеш към другата, особено ако цял живот си карал само по единия начин.
Много противоречив е образът на Сесил, което се дължи на крехката ѝ възраст. Тя е спонтанна и емоционална. Избухлива е и инатлива. Иска нещата да станат по нейния начин и се изказва по важни въпроси без да има нужния опит и знания, че да е компетентна.
Но това не е главният проблем. Той се корени в желанията ѝ. И в това, че тя няма моралните скрупули да ги осъществи. Пророческото предупреждение "внимавай какво си пожелаваш" тук важи с пълна сила. Все пак правилният начин на мислене и правилното поведение, веднъж придобити, могат да бъдат приложими за цял живот, дори и след като вредите от незаинтересованото безгрижие и нехайното празноглавие вече са нанесени.
Лична оценка: 7.3/10

Коментари