Джейсън Мот - "Завърналите се"

На вратата се почуква. Отваряте и човек от правителството ви посреща с най-голямата изненада, която можете да понесете. Служителят ви води на гости ваш роднина, който отдавна е починал, но сега си изглежда повече от жив и здрав, не е остарял, не изглежда повреден и желае да продължи да си живее с вас.
Това се случва с Люсил и Харолд, женени отдавна и определено, четящи вече вестник трета възраст. Преди петдесет години те губят осемгодишния си син Джейкъб, който нелепо се удавя в близката до дома им река. Момчето се завръща обаче, за да направи семейството пълноценно отново.
Това не е изолиран случай. Явлението се наблюдава навсякъде в страната. Че и по света. Всички са в шок. Всеки приема новите разбирания за живот и смърт по свое му. Правителството обаче трябва да вземе мерки и няма как да не се намеси.
Джейсън Мот бележи важно попадение с идея. Сюжетът му наистина е оригинален, не е дъвкана до безбожие дъвка, отдавна изгубила вкус и мекота. Подобен род история би могла да се развие по много и все различни начини и ми се струва, че авторът е ограничил донякъде въобръжението си, за да може книгата му да изглежда стегната и завършена. Лично на мен романът ми хареса, бях в неведение през по-голямата част, относно статута на тъй наречените завърнали се. Може би събитията предполагат малко повече драма, но и така приемам положението. Че къде ще ида?
Представете си най-великия подарък на света. Не от близък любим човек, не от дядо Коледа, а сякаш от самия Господ. Подарък толкова хубав и съвършен, че чак да се попитате "абе, къде е уловката?". Подарък, който може би не заслужавате. Който изглежда невъзможен. Неестествен. И когато се замислите, ама много дълбоко трябва да се замислите, разбирате, че май не е чак толкова редно да го получавате. Но не можете да изречете на глас нищо подобно, понеже ще изглежда като светотатство. 
Можете ли да си представите подобно положение? Ако ви звучи объркано, прочетете книгата, за да видите дали ще успеете да сложите мислите си в ред. Аз не мога да кажа, че успях напълно, но на вас пожелавам успех.
Лична оценка: 7/10

Коментари