Ъруин Шоу - "Нощна работа"

Дъглас Граймс, безпаричен бивш пилот, очаква нещо в бъдещето си, за да заживее отново. Състояние в брой от един мъртвец в Ню Йорк предоставя тази възможност.
Майлс Фабиан, жизнерадостен мошеник от хайлайфа, показва пътя…
Сейнт Мориц, Париж, Флоренция, Рим…
Конни състезания, порнофилми, хазарт, злато…
Фантастични и объркани планове. Всички удивително печеливши. Но денят за разплата трябва да дойде.
Кой ще се появи, за да си поиска откраднатите пари?
Как?… Кога?… Къде?…

"Чувствах се малко замаян от толкова шампанско, но не ми се спеше. Взех лист от хотелския набор в чекмеджето на бюрото и започнах да пиша по него почти наслука.
Залог — 20000, злато — 15000, бридж и табла — 36000… Филма?
Зяпах написаното почти хипнотизиран. Преди това, дори когато печелех достатъчно за приличен живот в авиолинията, никога не съм си правил труда да проверя чековата си книжка и положително не знаех какво имам в рамките на сто долара, да не говорим за това, което имах в джоба си във всеки един момент. Сега реших да водя счетоводство всяка седмица. Или, както са тръгнали нещата, всеки ден. Бях открил най-голямото удоволствие на богатството — събирането."

Прекрасно криминале. Историята е разгърната и развита така, както само майстор на словото може, а Ъруин Шоу е именно такъв. Героите са пълнокръвни и тези от тях, които са ни представени за добри не се свенят да вършат престъпни дела, а доста от лошите пък успяват да са симпатични и чаровни. 
Ако случайно ви се иска да имате много пари, тук ще видите, че постоянната мисъл за опазването им, може и да ви разсипе. Така че ако сте на път да ги придобиете, гледайте поне да е по законен начин. За да сте спокойни :)
Лична оценка: 8.3/10

Коментари