Майкъл Шърмър - "Вярващият мозък"

Вярвате ли на всяка конспирация, достигнала до вас. В днешно време можем да се натъкнем на простотии с повече от епични пропорции. Земята е плоска, гравитацията не е това, което мислим, кемтрейлс, рептили, древни извънземни, зона 51, взривяването на кулите близнаци, никога не сме кацали на луната, луната всъщност е холограма, еволюцията е измишльотина, никога не е имало динозаври, тайни общества, управляващи света и не, не се смейте, защото кой знае колко още такива дебилни хаховщини има. Надявам се да сте от здравомислещите и рационални хора, които не се връзват на тези малоумия, а всъщност предпочитат да вярват на науката. Това е и единственият възможен вариант за достигане до истината.

"За материалист като мен няма такова нещо като „съзнание“. В края на краищата то се свежда до невронни сигнали и невро- химични трансмитерни субстанции, които текат през синап- тичните пространства между невроните, комбинирайки се в сложни модели и схеми, за да доведат до нещо, което наричаме „съзнание“, но което всъщност е просто мозък."

Но защо се връзваме поначало на конспирации? Защо вярваме в каквото и да е било? Майкъл Шърмър дава подробни обяснения на всичко в този изключителен научен труд, който на всичкото отгоре е увлекателен и се чете с кеф. Поднесената ни информация е лесна за усвояване и схващане, като за да се избегне "сухотата" около множеството факти, са ни представени и редица интересни експерименти, че дори и лични истории и преживявания.

"Опитът ми с „Движението за истината за 11 септември“ ще изпълни ролята на проучване на това как да тествате обосноваността на една теория на конспирацията. Започна след една публична лекция през 2005 г., когато бях дълго задържан от автор на документални филми с амбиции да стане Майкъл Мур и да разкрие конспирацията зад 11 септември.
 - Имате предвид конспирацията на Осама бин Ладен и Ал Кайда да нападнат САЩ? - попитах риторично, като знаех какво ще последва. 
- Те искат да си мислите това - каза той. 
- Кои са те? - попитах.
- Правителството - прошепна той, сякаш „те“ може да слушат в този момент. 
- Но нали Осама и някои членове на Ал Кайда казаха, че те са го направили - напомних му, - и злорадстваха колко блестящ триумф е било? 
- О, говорите за онзи запис на Осама - включи се той разбиращо. - Това беше фалшифицирано от ЦРУ и пуснато на американските медии, за да ни заблудят. Има кампания за дезинформация още от 11 септември насам. 
- Откъде знаеш? - попитах. 
- Заради всичките необяснени феномени около 11 септември - отговори той. 
- Например? 
- Като например фактът, че стоманата се топи при температура 2777 градуса по Фаренхайт, но самолетното гориво гори при 1517 градуса по Фаренхайт. Няма стопена стомана, няма срутени кули. 
От този момент спрях разговора и отказах да бъда интервюиран, защото знаех точно как ще продължи разговорът - ако не мога да обясня абсолютно всеки детайл относно събитията през този съдбовен септемврийски ден през 2001 г., тази липса на знание се равнява на доказателство, че атентатът е организиран от Буш, Чейни, Ръмсфелд и ЦРУ при изпълнението на техния план за световно господство и нов световен ред, финансиран от GOD (злато (Gold), петрол (Oil), наркотици (Drugs)) и започнал чрез подобна на Пърл Харбър атака над Световния търговски център и Пентагона, като така дава оправдание за война. Доказателствата са в детайлите, обясни ми той, като ми подаде листче с фалшива банкнота („9-11“ на мястото на „1“ и Буш на мястото на Уошингтън), изписано с уебсайтове. Къде ли бях чувал тези неща преди?"

Ще разберете как работят нашите мозъци. Вярно е, че аз търсех книга против конспиративните теории и тук това е засегнато, но това четиво е нещо много повече. Обхванати са множество важни теми, като вярата в Бог, политиката и защо симпатизираме на която и да е партия, как социалното положение, местоживеене и обстановка влияят на това как се изграждаме като личности, псевдонауката не е подмината, както и още много други.

"В класическия вече експеримент за това предубеждение, субектите гледат едноминутно видео на два отбора от по трима играчи, единият отбор е с бели фланелки, а другият - с черни. Играчите се движат в малка стая и хвърлят две баскетболни топки. Възложената задача е да се преброят пасовете на белия отбор. Внезапно, след трийсет и пет секунди, в стаята влиза горила, минава направо през хаоса от тела, удря се по гърдите и излиза след девет секунди. Как може някой да не види човек в костюм на маймуна? Всъщност в този забележителен експеримент на психолозите Даниъл Симънс и Кристофър Чабрис, 50% от субектите не виждат горилата, дори когато ги питат не са ли забелязали нещо необичайно."

Самият Майкъл Шърмър е бил силно вярващ. Но сега вече е от другия лагер и при това не е нито враждебно настроен към когото и да е било, нито е краен в изказванията си. Той се обляга на науката и ни обяснява напълно разбираемо кое как се случва. Включително и как протиат процесите в главите ни.
Принципно не чета подобни книги, понеже предпочитам художествената литература, но "Вярващият мозък" е задължителна. Самият аз се определям като рационалист и скептик, въпреки че понякога се поддавам на разни суеверия и измишльотини, макар да осъзнавам, че са такива. След прочитането на този брилянтен научен труд се чувствам с една идея по-рационално мислещ човек.
Лична оценка: 9/10

Коментари