Октавия Е. Бътлър - "Зора"

Лилит Аяпо се събужда след непривично дълъг сън. Ако трябва да сме точни продължителността му е била 250 години.
Какво се е случило? Земята е претърпяла ужасяваща война, в следствие на която човечеството е почти изтребено. Разбира се, не напълно, но със сигурност вече не населява синята планета.
Но къде се намира Лилит и как така е жива след два века и половина? Нашата героиня обитава космически кораб и е била спасена от извънземни, притежаващи технологии, за които само сме си мечтали. Оказва се дори, че инопланетяните са приютили още хора, а Лилит ще трябва да се превърне в техен лидер след пробуждането им, за да може тяхната малка група отново да посети Земята.
Извънземните изглеждат отзивчиви, искрени и наистина са постоянно помагащи. Но какво ли ще искат за тези си добрини? Цената, колкото и да е висока, може да се окаже единствената възможна за оцеляването на човечеството.
Нелоша книга, която можеше да е много по-добра ако ги нямаше няколкото дълги протяжни и монотонни момента. Авторката е искала да пофилософства, като същевременно не изтърве жадната за действие аудитория. Така произведението и стои някак по средата, без да е нито философско, нито кой знае колко раздвижено. А повествованието обхваща един доста голям период от време, не е като нещата да се развиват за два дни.
Извънземните са описани прекрасно. Дори образите им са изградени правдоподобно, до степен при липса на други хора наоколо, да ги приемем като напълно нормални човешки образи, които да запълнят празнината. Но при това оложение пък представителите на нашата раса пък страдат, защото персонажите им никак не са разгърнати. Спуснатите имена набързо показват какво ще е поведението и си я карат праволинейно, не чакайте изненади.
Описанията на чудноватия космически кораб ме потопиха в странната атмосфера. Фантастичните технологии, с които се сблъсках, също раздвижиха въображението ми в различни посоки. Но в крайна сметка трябва да поясня, че далеч не съм зашеметен от произведението на Октавия Е. Бътлър. Не съм сигурен дори дали ще продължа със следващата част. А на вас ако не ви се чете нещо с широко отворен край, имайте предвид, че тук случаят е точно такъв.
Лична оценка: 6/10

Коментари