Агата Кристи - "Хикъри Дикъри Док"

Мис Лемън е секретарка мечта. Без никакви недостатъци. Еркюл Поаро цени всички нейни качества изключително високо. Но когато открива в писмо цели три грешки, белгийският детектив по най-бърз начин съобразява, че мис Лемън има сериозен проблем.
Оказва се, че служителката му се тревожи не за себе си, а за сестра си, която работи в студентско общежитие. Серия от странни кражби и една с друга несъответстващи постъпки в общежитието хвърлят в смут обитателите му, а Еркюл Поаро намира случая за интересен. Той и сестрата на секретарката му измислят повод, за да може детективът да посети студентите на място.
Този ход дава начало на шокиращи събития и натрупване на напрежение измежду съквартирантите. Не минава и ден и вече имаме труп. Поаро ще трябва да разгадае една на пръв поглед изумително сложна плетеница от взаимовръзки и объркващи събития.
Книгата не е сред най-добрите на Агата Кристи. Препълнена е с персонажи и действието не е никак концентрирано. Поаро пък не изглежда затруднен в нито един момент. Всъщност цялото разследване се води от инспектор Шарп, който представлява Скотланд Ярд. Детективът с впечатляващ мустак се вясва от време на време, колкото да каже кое как е станало. Не можем да искаме динамиката между Шарп и Поаро да е като тази между Хейстингс и Поаро, но тук дори и не се доближаваме до нея.
Нямаше го и любимото ми излагане на факти, пред всички замесени по някакъв начин, с цел шокиращо разкриване на престъпника. Не че се сетих кой е, но това в случая далеч не е най-важното. Много по-същественото е, че разкриването на самоличността на главния виновник въобще не е изненадващо. Начинът, по който Поаро стига до някои изводи обаче е сред добрите страни на книгата, ако сте съгласни с подобен род компенсация. Все пак много добре знаем, че детективът е наблюдателен и съобразителен и не можем да очакваме по-малко от него.
Кражби и убийства, дълго крити тайни и поток от лъжи - криминалето е приятно за четене, просто съм попадал на много по-добри неща от Агата Кристи. Ако обаче сте пристрастени към стила ѝ на писане и по някаква причина сте пропуснали „Хикъри Дикъри Док”, няма да ви навреди ако я прочетете.
Лична оценка: 6/10

Коментари