Иво Сиромахов - "Ку-ку бенд: Ад и рай"

„Ку-ку бенд - Ад и рай” е книга на Иво Сиромахов, в която той ни разказва историята на, може би, най-разпознаваемата музикална група в България. Поетапно и от първите стъпки в бранша - от сформирането на бенда, през различните промени, през които е минал, та до най-славните му моменти.
Авторът изказва по кратко мнение в началото на всяка глава. Останалото са думите на членове на групата. Било бивши или настоящи. Евгени Димитров, Евгени Йотов, Илия Илиев, Борис Солтарийски, Гъмзата, Цветан Недялков, Георги Милчев, Слави Трифонов, разбира се, и още много други имат какво да разкрият по отношение на музиката на бенда. Разказани са и някои интересни случки, които са се случили зад кадър. Имаме и премерена доза лични истории. Във всички случаи обаче ми бе интересно да ги прочета, особено когато са поднесени с такава прямота и по такъв увлекателен начин.
Аз харесвам Ку-ку бенд. Не, това не е музиката, с която ставам и си лягам, но със сигурност това определено е група, съставена от пълни професионалисти. От хора, които разбират материята. Артисти, които са създали нещо уникално. То и за това бенда съществува толкова много години вече, а и няма изгледи скоро това да се промени. Пък и няма какво да си кривя душата - има техни песни, на които настръхвам.
Сигурен съм, че върлите фенове на групата повечето истории, поместени в книгата ще ги знаят. За тях тя би имала единствено колекционерска стойност. Аз посегнах към нея от чисто любопитство и не останах разочарован - все пак прекарах някакво време с едни от най-добрити музиканти в държавата. Така че дори да не сте фенове на Ку-ку бенд, ако искате да ги опознаете малко по-добре, може да го направите с тази книга. И бъдете спокойни - въпреки, че ѝ липсват някакви особени литературни качества, то поне в нея чалга няма.
Двайсет и пет години на сцена. Колко групи могат да се похвалят с това постижение? Потопете се в историята от самото ѝ начало и разберете от първа ръка какъв е работният процес по създаването на незабравимите парчета, както и албуми на Ку-ку бенд. Ще узнаете какви са били и съпътстващите ги трудности и емоции. Има какво да се научи дори и в чисто човешки план.
Лична оценка: 7/10

Коментари