Агата Кристи - "Фатален шанс"

Изненадващо или не, но в напреднала възраст богаташът Гордън Клоуд се жени за в пъти по-младата от него красавица Розалийн. За зла участ обаче малко след това той загива, а без да е оставил завещание, парите му преминават в ръцете на съпругата му, като сумата е голяма.
Слабо е да се каже, че от фамилия Клоуд са потресени. Едно на ръка, че Гордън е уважаван и обичан от всеки от петимата членове на семейството. Но по-лошото е, че той ги е научил за нищо да не се притесняват и за всичко да разчитат на него и финансовите му възможности. Приживе ги е уверявал, че всички те ще наследят състоянието му.
Сега обаче нещата не стоят по този начин. А всеки един от фамилия Клоуд има защо да желае смъртта на красивата Розалийн. Започват да се появяват тъмни персони от миналото. На повърхността изплуват дълбоко заровени тайни. Убийствата не закъсняват. Намесата на Еркюл Поаро изглежда неизбежна.
Увлекателно криминале в добре познатия ни стил на Агата Кристи, без обаче да е от най-блестящите постижения на авторката. Заложени са доста бананови кори, които лековерният читател да настъпи, че да се подхлъзне и аз доста си се попързалях. На някои места обаче пък успях да се досетя накъде вървят нещата, а те бяха ключови. Пък и подсказките за тях вървяха още от самото начало.
Случаят сякаш тръгва накриво и нищо не пасва едно с друго. Еркюл Поаро има за цел да подреди събитията хронологично и чрез логика да ги накара да придобият смисъл. Това се оказва доста трудно, особено когато имаме предвид, че всеки послъгва или най-малкото крие по нещичко. Кой има мотив да извърши престъпленията? Този път това е въпросът, който НЕ занимава мисълта на белгийския детектив.
Уормсли Вейл е малкото градче, в което се развива действието и то сякаш твърде допада като обстановка на Поаро. Той отсяда в местен хотел да си почине и започва да обикаля членовете на фамилия Клоуд, но на пръв поглед не задава най-важните въпроси, а просто разговаря с тях и наблюдава реакциите им. Но за него това е напълно достатъчно, защото частният детектив с твърде ексцентричен вид е свикнал да разгадава мистерии от всякакъв тип, разчитайки най-вече на мисловната си дейност. Да му мисли убиецът!
Лична оценка: 6.8/10

Коментари