Behind the Curve (2018)

Въпросът каква е формата на Земята не стои на дневен ред. Нали? Оказва се, че това не е точно така и от едно известно време насам тази толкова нелепа тема някак все достига до мен. Тук някой се изкаже, че планетата ни е плоска; там някой си направи клип в тубата с доказателства, че тя наистина е плоска; оттатък друг почне да вярва и да разтръбява. И хората фанатично вярващи, че Земята не е с кълбовидна форма се множат ли множат.
Вижте, аз съм много толерантен човек и бих изслушал всеки, независимо какво е мнението му, по която и да било тема. Но в един момент и на мен почва да ми идва в повечко. Кулминацията по въпроса, на който обръщам внимание в момента, дойде когато открих филма "Behind the Curve". Там става дума за флатъртърите, или на български плоскоземците, които не просто вярват в тайни заговори и в лъжи от страна на NASA, правителството, и всички тайни общества взети заедно, а които буквално живеят с мисълта за плоската Земя. Те са приели за своя мисия да го кажат и на целия останал свят, без значение какво ще им струва. А цената в някои случаи е висока.
Продукцията е документална, а аз не мога да кажа, че това е жанр, с който се спогаждам кой знае колко добре. Но да оставим на страна качествата на филма - аз пак бих го препоръчал, за да видите до какви гротескни размери може да се разрасне една твърде несериозна история, в която мнозина вярват, ще кажеш, че са жертви на масова халюцинация. И казвайки това аз въобще не преувеличавам. Тези хора си правят конференции, за бога! Събират се, като гурутата им държат речи, а в залите присъстват и деца! Изобщо отстрани погледнато поведението им прилича на някакъв вид сектантство.
Защо изобщо започнах да пиша за тази проблематика? Разтревожен съм. И не, не искам да звуча драматично. Не искам да създавам излишен шум или някакъв вид истерия. Когато чуя, че такива теории на конспирацията ги разпространяват американците, си казвам "майната му", там да вярват в каквото си искат. Но когато вземат гласец и мнение да надават нашенци, тогава вече започвам да се притеснявам. Но както и да го мисля, в момента броят на плоскоземците расте главолмно. Те са навсякъде. Или поне са доста кресливи. Истерични чак.
"Behind the Curve" не е осъдителен. Той не е и с подигравателна насока. По-скоро цели да ни покаже хората, мислещи по този странен и небичаен начин, като индивиди с техните грижи, мисли и радости. Опитва се и да ни отговори на въпроса защо те мислят така. Къде е причината и има ли проблем?
Сега мнозина ще кажат, че това са глупаци. Аз категорично отхвърлям подобен тип квалификации. Ясно е, че сред тях има слабоумници, стоящи в домовете си с шапки от фолио, които влизат в какви ли не филми. Но много от тях са си средно интелигентни, а пък голяма част, сигурен съм, са добре образовани, кадърни, можещи и притежаващи висок интелект хора. Така че проблемът не е в това доколко имат на горния етаж.
А какъв е моят проблем с тази общност? Разяжда ме само като знам, че тези люде не се спират пред нищо, за да доказват конспирации и небивалици. За тях не просто Земята е плоска. Те не вярват, че гравитацията работи по познатия на всички начин. Не вярват, че сме стъпвали на луната. Не вярват в еволюцията. Не вярват, че са съществували динозаври. Не вярват в необходимостта от ваксини. Отхвърлят всякакъв вид сериозна наука и така, поставяйки всичко под съмнение, от едно мило хоби, тази тяхна вманиаченост добива плашещи измерения, застрашаващи най-скъпото ни - здравето. И нямам идея докъде може да стигнат по този начин.
Знам, че е вълнуващо, когато човек достига до някоя истина, която се опитват да скрият от него. Много е яко да влезеш в тубата и да гледаш клипчета с доказателства, че Земята не е въртящо се кълбо. Особено когато всичко звучи някак загадъчно и достоверно. Не знам това ли е правилната дума дори. От друга страна пък да слушаш математици и физици, с техните безкрайни и затормозяващи разсъдъка изчисления и научни обяснение е досадно и скучно. Но повярвайте ми - там е истината. Те просто знаят по-добре.
Като тук говоря за твърди и неоспорими доказателства каква е формата на планетата ни. Иначе в интернет има и предостатъчно такива, които всеки, дори с минимален разсъдък в главата, може и сам да асимилира.
Изглеждайки "Behind the Curve" по-скоро се натъжих. Защото тези изпаднали в лошо заблуждение хора, опитвайки се да докажат правотата си, на няколко пъти сами се опровергаваха и компрометираха жестоко. И пак не искаха да признаят грешката си. По-ка-за-тел-но.
Лична оценка: просто го изгледайте

Коментари