Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole (2010)

Режисьорът на един от любимите ми филми - "300", както и на не толкова любимия ми, но определено силен "Watchmen", именно симпатягата Зак Снайдер, експериментира създавайки епична анимация за сови. Може би ако не бяха напъните за мащабен и героично изглеждащ проект всичко щеше да е в допустими норми, но в този си вид експериментът е абсурден и не на място. Кому е нужно да гледа филм тип "300", само че вместо игрален филм е анимация и вместо от напращяли спартанци имаме армия от сладки пернати?
Един от големите минуси е това, че заглавието се взема твърде насериозно, а все пак е предназначено преди всичко за дечица. Обаче явно Зак си е внушил, че пресъздава някакъв велик епос и това превръща автоматично легендата му в много силен продукт. Нищо подобно, най-точно казано резултатът е пародиен.
Друг негатив е повърхностното разказване на историята. Сюжетът лети и в стрмежа си да постигне мащабност, както и да покаже максимум приключения за час и тридесетина минути, той се оказва кофти претупан. "Легенда за Пазителите" преспокойно можеше да е удължен с двайсетина минути, засягайки повече емоционалните отношения между главните персонажи, вместо да набляга на тяхното безкрайно търчене и завидни бойни умения.
Началото е обещаващо, като ни запознава със семейство средностатистически сови, съставено от мама, татко, две синчета, дъщеричка и змия бавачка. Бащата е крайно спокоен тип, защото наместо кроежи и планове за излизане от икономическата криза, той е зает да мъти главите на дечинята с басни и легенди за Пазителите - велики бойци и крайно благородни представители на техния вид.Бидейки твърде малки, братчетата Сорен и Клъд все още не могат да летят, което не им пречи да правят опити в тази насока. Веднъж при такъв крайно несполучлив опит те се оказват тупнали по гръб на земята и в следващия момент безцеремонно похитени от... други сови. Този път това са гадните, наричащи се "Чистокръвни".От този момент нататък имаме единствено действия. Никакво време за размисъл, камо ли за някаква емоция. Това, че двете малки братчета се оказват отвлечени от дома (гнездото им де) е пресъздадено отгоре отгоре, на две на три, което от един момент нататък, явно от сценарийна немощ, е загърбено, все едно е нещо незаслужаващо особено внимание. Дали по време на създаването на анимацията Снайдер си е припявал култовия рефрен "Шефа им вика хайде де, пари нема действайте" за мен остава загадка, но фактът е един - действието препуска с пълен напред."Чистокръвните" отнасят двете братчета в концлагер, където се оказва, че има още много други похитени пернати. Твърде демократично настроените чисти сови дават право на избор на своите жертви - или да станат роби бачкайки нон стоп, или да да се обучават за бойци от злата армиия на Металния Клюн - баш боса, която трябва да завладее света. Както по-прозорливите от Вас се досещат двете братчета поемат в различни посоки. Сорен, воден от поговорката "преклонена глава сабя не я сече" отива да бачка, а Клъд , преоткрил война в себе си, тръгва да става солджър.
Интересното се случва около Сорен, който къде с хитрост, къде с помощта на приятели успява да избяга и тръгва да търси Пазителите от историите на баща си. Минава през много перипетии, създава приятелства с много интересни пернати, като всички си поставят за цел намирането на благородните сови, за които се носят легенди, защото само те могат да осуетят коварния план на враждебно настроените "Чистокръвни". Действието хвърчи. Бясно. Толкова много неща се случват, но адски набързо, че човек не може да им се наслади.
Героите не успяват да станат особено симпатични и въпреки, че някои от тях са наистина сладки, не ми пукаше особено какво ще им се случи. Забавните моменти също не са много и как да бъдат, след като баце Снайдер тотално е забравил, че прави детско филмче и се е потил напразно за нещо повече. Във всеки случай ако мисли, че е сътворил филм за малки и големи, трябва да си е изпил акъла. Тази анимация е не просто за малки, тя е за много малки. Дето само гледат картинки, без да се опитват да уловят чувства.
Обръщането на брат срещу брат, които в края се бият единия в редиците на Пазителите, а другия към армията на Чистокръвните, е пресъздадено ужасно зле. Всъщност адекватна обосновка защо Клъд минава от другата страна липсва и цялото обяснение се свежда до изречението "Те са моето семейство", ор съмтинг лайк дет. Желязно обяснение.
От друга страна анимацията е на много високо ниво. Всяка една сцена е изтъкана от красота и представлява наслада за очите. Винаги си личи кога е хвърлен труд в дадена насока. Уви, само красивата визия не стига, за да превърне " Легенда за Пазителите" в незабравимо
приключение.
Лична оценка - 5.3/10

Коментари