Coherence (2013)

Филмът ми попадна случайно, понеже как ли не търся из нета вече пропуснати заглавия от жанра ужаси. Май този път бях написал подценени, като ключова дума в търсачката, и беше ми излязла статия с няколко заглавия, които прилежно си записах. "Coherence" беше похвален доволно и за мен остана само да го изгледам.
Преди всичко това не е чист хорър, а дори по-скоро си е сай-фай глезотийка. Напрежението е осезаемо и нарастващо главоломно, но ако очаквате сцени, които да ви карат да подскачате на всяка пета минута, то това не е вашето заглавие. Сценарият разчита много повече на объркване в зрителя и чудене какво ли се е случило и какво още има да се случва. И при мен това проработи.
Група приятели се събират домашно за хапване, пийване и сладка раздумка, където да бъдат обсъдени клюки и припомнени спомени. Вечерята съвпада с преминаването на комета в близост до Земята и това по някое време става основна тема на разговора. Докато токът не спира и аверите не се озовават в пълен мрак. Бърз поглед през прозореца показва, че точно една къща в квартала свети и някои от мъжете в компанията решават да прескочат, за да видят какво е положението там. След това нищо вече не е същото. Но чакайте - нощта е още млада и много щуротии предстои тепърва да се случат!
Сега ще обърна внимание на това, че филмът трябва да се следи внимателно, защото историята, която предлага никак не е праволинейна. Или пък обичайна. Нарушени са някои закони на физиката и сюжета се възползва доколкото е възможно от създадените парадокси. Но и не се притеснявайте, де - не ви трябват дипломи по ядрена физика, че да гледате "Свързаност" и да го разберете. Аз не го разбрах напълно, но пък толкова ми е капацитета... Но наистина още докато гледах си мислех, че това е заглавие, изискващо поне още един преглед.
Актьорите са безизвестни, поне за мен, но какво друго може да се очаква от нискобюджетна продукция, приличаща на театрална постановка? Държат ниво обаче. Няколко души, насядали около маса си говорят. През повечето време гледаме това. То и кой знае какви пари не са нужни. Режисьор е Джеймс Уорд Биркит, а това е негов дебют, стане ли въпрос за пълнометражен филм. Иначе и сценарият си е негов, а човекът е писал скрипта за "Ранго" на Гор Вребински, така че има шанс да ви е познат.
Откъм саундтрак не очаквайте нещо специално, там нещата не струват. Но плавното преминаване от разговори на обикновена тематика, към обяснения по неудобни въпроси, до необясними събития, предразполагащи към гняв и безсилие е предадено чудно.
Имали ли сте някога чувството, че живеете чужд живот, или че някой друг живее вашия? Този въпрос ви звучи усукано и неразбираемо? За да разберете какво имам предвид, дайте шанс на продукцията.
Лична оценка: 6.4/10

Коментари