Накратко за 3 български сериала


Поматрупаха се изгледани телевизионни поредици, за които не съм обелвал и дума, та реших по бързата процедура в няколко поста да ги отразя. Началото е за родните продукции, някои от които си бяха доста точни попадения.

Започвам със "Скъпи наследници", който нямам и на идея как успях да догледам докрая, и държа това да се брои за героизъм. Не отричам, че първият сезон ми бе по-скоро приятен, но всичко в него, което (донякъде) работеше, бе тотално погребано и пренебрегнато след почивката. Много епизоди и липсата на освежаване в сценария, плюс еднообразната актьорска игра и видимо влошеното ниво на комедийните ситуации, превърнаха гледането на "Скъпи наследници в жива мъка.
Набутани бяха доста нови актьори, чийто потенциал обаче си остана напълно неоползотворен. Ярък пример е ситуацията с Михаил Билалов, който беше някаква бледа версия на Джаро. И вината не е в актьора - аз много го харесвам, а отново в липсата на адекватно построен сценарий. Пък и към края вече едва вярвах на героя на Орлин Павлов, който май и сам не си вярваше, че селото трябва да бъде опазено от парите на маститите бизнесмени, запазвайки идентичност и обичаи.
"Денят на бащата" пък се намира на другия полюс. Минисериал, показващ какво се случва с едно дете и как му се отразяват негативните емоции и всекидневни караници, когато родителите му са в тежък развод. Реалистичен поглед над една много комплексна ситуация, където всичко е на висота. Особено актьорската игра, където могат да бъдат отличени всички, но винаги една глава над тях стърчи Захари Бахаров. За него да кажем, че се е справил брилянтно е като да си говорим банални истини за живота, но мамка му - справи се брилянтно!
В натоварената си програма :) успях да вместя и сравнително новичкия "Дяволското гърло". Първи сезон ми хареса, макар че няма да тръгна да го възхвалявам до небесата. Криминален сериал, с добра загадка, където търсим брутален и труден за улавяне сериен убиец. Разследващият екип е съставен от добри ченгета, някои от които големи чешити, а темпото, актьорската игра и атмосферата са повече от прилични. Хареса ми най-вече доброто представяне на нашата мила родна картинка - ниските заплати на органите на реда, слабата им на моменти организация и оплетените като свински черва из по-високите етажи на властта люде. Само една сериозна забележка имам и тя е към мега слабата откриваща мелодия, която с наслада превъртах. Ако има сезон втори, моля се пламенно тя да бъде сменена.

"Откраднат живот" засега ми е на заден план, където последния сезон, забравих вече кой номер поред, го пропуснах целия. А вие гледахте ли тези три български продукции и какво ви е мнението за ттях?

Коментари