Лиор Сушард - "Четецът на мисли"

Нямах представа кой е Лиор Сушард. Нито пък с какво се занимава. Захващайки „Четецът на мисли” си мислех, че ще чета книга със съвети и реализация на бизнес планове. Или нещо от този сорт. Не знам как ми бе хрумнало, но това ми се въртеше из главата.
Още след първите десетина странички взе да ми проблясва, че това е реален човек, наш съвременник, който работи като менталист. Всъщнос ТОЙ Е менталист, но е намерил начин как с това да прави невероятно шоу, радвайки хората по света и осигурявайки си нужните му доходи.
В книгата Лиор говори на почитателите си, като обяснява как е започнало всичко с тези негови чудни способности, как е тренирал, че да стане толкова добър в това, което прави и как протичат неговите шоута. Правейки това обаче той се опитва да дава и разяснения кое как става и на пръв поглед човек може да си помисли „край, бате, почвам и аз да чета мислите на другите”, но това няма да е възможно. Сушард дава ценни насоки, както и лесни за следване съвети, които могат да нипомогнат да направим едва първата крачка, но не и да станем истински менталисти. Не и ако нямаме гена. Или дарбата, по-точно казано.
В „Четецът намисли” Лиор сам, без да се самоизтъква, говори за способностите си. Той може да чете мисли, може да кара по-леки предмети да се движат, може да гъне лъжица или монета, спира часовници и затаете дъх - прави предсказания. Самият той рядко ги нарича толкова гръмко, но те са си точно предсказания, независимо от това, че се опитва да ни ги разясни или опрости. В начина на изказване личат самоувереност, добро чувство за хумор и лека скромност, които направиха менталиста страшно симпатичен в моите очи.
Естествено потърсих в нета, за да видя какво точно прави и... изумително е. Напълно вярвам във възможностите му, още повече, че в книгата той сам казва, че не винаги се справя успешно с номерата си, но процентът му на успеваемост е действително висок. И в резултат хората остават сащисани, шокирани и много позитивно настроени.
Това, което много ми хареса в четивото е, че то е замислено и читателят да участва. Не просто да разлиства страници, а да мисли над задачки, главоблъсканици, както и да извършва дребни експерименти, помагащи на логическото мислене.
Аз наистина бях сушардисан отвсякъде. Още повече, че това не е илюзия. Не са фокуси. Това са реални умения, които колкото и да бъдат разяснявни, файда няма, защото те просто не подлежат на рационално обяснение. Радвам се, че прочетох „Четецът на мисли”, а още повече се радвам, че по някакъв начин се докоснах да мислите на Лиор Сушард. Защото както и да бъде погледнато, това си е досег до свръхестественото.
Лична оценка: 7.8/10

Коментари