Rocky film series (1976-2006)

Гледането на „Крийд 2” се оказа особено ползотворно по две причини - първата е, че филмът е много силен, а втората, че ме подсети коя е любимата ми филмова поредица. Да, това са филмите за Роки Балбоа със Силвестър Сталоун в главната роля. Та след новия Крийд така ми се дощя пак да си пусна всички заглавия едно след друго, че чак не беше истина. Естествено го и направих.

Rocky (1976)
Това е филм класика. Мога да го гледам безброй пъти и никога няма да ми втръсне. Идеята да бъде даден илюзорен шанс на човек, от когото не се очаква нищо и когото всеки подценява, а този човек вземе, че надскочи себе си, като по този начин покаже пред целия свят какво всъщност може, е нищо по-малко от гениална.
Това се случва с боксьора аматьор от италиански произход Роки Балбоа. Действащият шампион в тежка категория Аполо Крийд не може да си намери достоен противник на ринга. И решава да даде шанс на някой биещ се непрофесионално. Идеята е да се осъществи шоу мач с ясен предварително победител, но претендентът да има надеждата, че може да победи шампиона. Американската мечта в целия и неподправен блясък. Е, Роки приема. И няма намерение да губи.
Любовната история в продукцията е красива, нежна и чиста. Музиката, дело на Бил Конти, е истински шедьовър. Играта на Силвестър Сталоун (това вяжи и за всеки следващ филм от поредицата), както и на останалите актьори, е просто брилянтна.

Rocky 2 (1979)
Филмът започва от там, където свършва първият. След паметния мач Роки и Аполо са в болница, възстановяващи се от многото понесени тупаници.
След като бива изписан, Италианският жребец започва да търси начини да се реализира в живота. А вече не е сам - има жена, очакваща дете. Но с каквото и да се захване на боксьора не му потръгва, като за зла беда докторите опяват, че ако продължи да се бие може да изгуби зрение с едното си око.
В същото време вдигналият се на крака, все още действащ шампион, Крийд започва да предизвиква Роки за мач реванш. Аполо е бесен - той иска на всяка цена да докаже, че първият двубой е бил чист късмет, а в реванша ще смачка опонента още в първите рундове. Лошите новини са за негова сметка - Роки склонява за реванша.
Филмът е с много малко по-слаб от първия. Актьорите са отново на ниво, музиката продължава да вдъхновява, драмата е силна.

Rocky 3 (1982)
Балбоа е вече утвърден шампион, защитил титлата няколко пъти. Нов претендент за нея обаче изскача на хоризонта. Млад, надъхан, силен и агресивен Клъбър Ленг предизвиква Роки и сензацията е на лице - шампионът е смачкан.
Оказва се, че Роки е защитавал титлата си срещу добре подбрани и удобни противници, в резултат на което е станал отпуснат. Добре известно е, че „злото никога не идва само” и падналият шампион остава без треньор, понеже Мики почива. Ситуацията сякаш е необратима.
Но тогава за изненада на взички на сцената се появява добре познато лице - Аполо Крийд, който е готов да тренира Италианския жребец. Подбудите му са чисто финансови, но така се ражда едно страхотно приятелство.
Оказва се, че Роки е загубил хъса си или „Окото на тигъра”, нещо което преди е притежавал. Сега е време да погледне пак като хищник. А Клъбър Ленг е навит за реванш.
Тук вече си личи, че поредицата продължава заради добрите си финансови резултати. Но на обикновения фен и филмов любител хич не трябва да му дреме - лентата е качествена и продължава да показва силата на човешкия дух. Предизвикателството пред Балбоа този път е смяната на тренировките, промяната на стила, до степен да е готов отново да мачка и най-добрите.

Rocky 4 (1985)
Някак от нищото на американска земя се пръква руският шампион при аматьорите Иван Драго. Това е OK, но от неговия щаб го презентират като непобедима машина и искат мач с шампиона и любимец на народа Роки Балбоа.
Мач е организиран, но двубоят е Иван Драго срещу Аполо Крийд и се води демонстрационен. Играчката бързо се превръща в плачка и руската канара, благодарение на нечовешкита си уздържливост и дяволска сила смазва от бой Крийд, като го убива на ринга.
Роки трябва да отдаде почит пред паметта на соя приятел. Начинът да го направи е един - двубой срещу Драго. На руска земя. Предстои едно от най-тежките изпитания пред шампиона.
Без да е лош филм, това е най-слабата част от поредицата. Две са причините и те не са никак маловажни. Първо, по незнайни за мен причини, музиката не е дело на Бил Конти. Типичните за Роки теми и композиции отсъстват, а какво е тренировка на любимия ни боксьор без да звучи емблематичната мелодия на „Gonna Fly Now”. Всичко това е заменено от модерно за времето си диско.
Втората причина е, и това рядко ще ме чуете да го казвам, че филмът е много кратък. Трябва ли са още едни около петнадесет минути с тежки драматични моменти, запазена марка на поредицата, покрай които да се надъхаме максимално за боксовия мач в края. Така, колкото и създателите да са искали да избягат от този капан, всичко изглежда просто като филм за отмъщение, в традициите на съвременното екшън кино.
Но в общи линии и като самостоятелна продукция, и като част от филмовата серия, заглавието си е доста прилично.

Rocky 5 (1990)
Петата част на тази ненормално яка поредица ни връща към корените на главния герой. Роки се връща от Русия, но журналята са особено дразнещи и сякаш се интересуват единствено кога ще е следващият двубой. Любимият ни боксьор обаче е получил лоша травма от мача с Драго ишокира всички, като публично оповестява, че се отказва от спортната си кариера.
В същото време Италианският жребец получава още лоши новини - в следствие на зле управлявани финанси, плюс злоупотребите на алчен счетоводител и щипка от глупостта на Поли, се оказва, че всъщност е на практика разорен. Така Роки се връща да живее в квартала, в който е израснал. И понеже единственото, от което разбира е бокс, той намира местно и талантливо момче, което да тренира и подготви за големите мачове.
Страхотен филм, в който виждаме как синът на Роки вече пораства. Пред шампиона вече не стои задачата да е само машина на ринга, а и да е добър баща. Голямата радост идва и от факта, че Бил Конти се завръща като композитор. В тази продукция голямата битка на Балбоа е извън ринга.

Rocky Balboa (2006)
В личната ми класация се нарежда веднага след първите два.
Роки е загубил жена си. Има си ресторант, в който разказва на посетителите стари боксови истории. Самият той вече е на възраст, която не му позволява да спортува активно.
Една компютърна симулация обаче разбутва кошера с осите. В нея действащият шампион в тежка категория се изправя срещу младата версия на Италианския жребец и губи.
Самият Балбоа наистина има желание да се качи на ринга. За някоя малка, местна битка. Но за гошяма негова изненада той бива предизвикан от шампиона. За пследен път Роки е решен да докаже, не на другите, а на себе си, че все още го може.

Смазващ филм, който по много начини ни връща към класиката от 1976-та.
Централният образ в поредицата е изграден и изигран повече от брилянтно. Балбоа е не особено интелигентен, без да е глупав. Обаче е душа човек, освен това доверчив, гледащ себе си и откровен до болка. Обича да играе с познатите и враговете си с открити карти.
Другите герои в тази незабравима филмова серия също са незабравими. Сприхавия и доста различен като характер от Роки, негов пръв приятел Поли. Съпругата му, която от болна от срамежливост, се превръща в негова опора, коректив и една от първите мотивации за победа. Синът му, който израства пред нас като един успял човек, успешно излязъл от сянката на баща си. И, разбира се, големият втаг, превърнал се в незаменим приятел Аполо Крий.
Двата филма за синът на Аполо са също много силни и макар бате ви Слай там да е в поддържаща роля, трябва да знаете, че отново е неудържим. Гледайте тези филми. И ги помнете.

За финал ви оставям с паметната последна тренировка на Роки.

Коментари