Fright Night (2011)

Лентата, с която ще ви занимая, представлява римейк, за който мнението ми е по-скоро положително. Говоря за "Нощта на Ужасите", който за разлика от старото и вече наистина прашно изпълнение, кооето ми е набор - от 1985 г. е, представлява доста умела и със сигурност сполучлива смес от свеж хумор и стряскащ ужас. В резултат получаваме филм, който става, най-малкото, за разпускане.
Семействи Брустър, състоящо се от секси майка и син тийнейджър на име Чарли, минус досаден татко, си има нов съсед. Кой да подозира обаче, че вместо най-обикновен представител на човешкия вид, той всъщност е четеристотин годишно създание, което е жестоко в същността си и ужасно примитивно спрямо привичките си. Да, говорим за чиста проба вапмпир. След като няколко момчета от класа на Чарли изчезват, включително бившия му най-добър приятел зубър, който преди това бие тревога първа степен, нашият младеж започва да осъзнава какво наистина става. И в търсене на отговори той успява да направи точно най-неправилното нещо - да разгневи съседа. Твърде неприятен негатив. От там нататък всичко е забава и напрежение. И смях и страх.
Както може би разбрахте аз определено не съм фен на оригиналния филм. Наложих си да го изгледам, но много зор видях, защото нито ме стресна, нито разсмя. Нещо повече, той по никакъв начин не успя да ме заангажира със случващото се на екрана. И точно за това съм доволен, че този римейк съществува. Доволен съм и от факта, че режисьорът Крейг Гилеспи е запазил оригиналния сюжет, но е развил действието и го е превърнал не само в по-мащабно, а и в по-смислено приключение. Подобрил е слабостите на старата лента, наложил е една прилична визия и воала - осъвременяването му се е получило перфе! Точно по тази причина считам, че човекът е свършил добра работа.
В главната роля на "Fright Night", като вампира Джери, виждаме за кой ли път неотразимия Колин Фарел. Не че задачата му е трудна, защото добре знаем, че той е актьор с много сериозни възможности, а единственото, което се изисква от него тук е да изглежда заплашителен и страшно зъл. Целта е постигната безпроблемно. Сега, допускам, че може би изглежда и секси, но не знам, не разбирам от мъже. Дамите ще кажат.
Специално за представителите на силния пол каста включва две руси изкушения - Тони Колет, като майката на Чарли и Имоджен Путс, като неговото гадже. Много наивно би било ако някой очаква от двечките някакви кой знае какви изпълнения. Те са турени с ясна и основна цел, която да успокои нас мъжете, че барем не сме капо.
В ролята на будния тийнейджър Чарли виждаме Антон Йелчин, който бе добър и обещаващ актьор, но вече не е сред живите. Светла му памет! Важното е, че от момента, в който ликът му озарява екрана, аз го видях в добра светлина. Харесаха ми някои отделни детайли в изпълнението му, най вече поради непринудеността, с която го поднесе.
Точно един човек обаче обра точките и спечели симпатиите ми от раз. Мисля, че безспорно най-доброто изпълнение в лентата бе дело на Дейвид Тенант, който се превъплащава в телевизионен водещ на предаване, представляващо своеобразен наръчник за неутрализация и елиминация на вампири. Звездата от "Доктор Кой" с лекота ни показва няколко лица, обрисуващи характера на героя му - алкохолизиран егоистичен кретен > човек обременен и жестоко измъчван от лична драма от детството > мъж готов да се изправи срещу най-големите си страхове, помагайки на приятел. Изпълнение за пример.
Ако имате повечко свободно време и ви се гледа нещо не чак толкова натоварващо, нищо не ви пречи да се обърнете към "Fright Night". На мнение съм, че няма да сбъркате.
Лична оценка: 7/10

Коментари