Джеймс Хадли Чейс - "Мъртвите мълчат"

"Мъртвите мълчат" освен очеизбождащо заключение е и заглавието на една от по-ранните книги на Джеймс Хадли Чейс. Жанрът е гангстерско криминале, което препоръчвам предимно, да не кажа изцяло, на мъжката аудитория от четящи. И ако още от наименованието на романа вече знаем какво правят покойните, то интересното в случая, както в почти всички други, е с какво се занимават живите. Ето ви кратък отговор - с нищо хубаво.
От дълбините на глухата неизвестност в средите на криминалния свят изскача, някак силово - като с шут във вратата, едно име, което има намерение да промени статуквото. Предимно за своя изгода.
Това е Дилън - бивш член на разпаднала се престъпна банда, който се е покривал известно време. Почивката обаче свършва и гангстерът иска отново място в играта. По възможност на висока позиция. За вас лъжа, за мене истина - такава в момента няма!

"Всеки можеше да дава заповеди щом има револвер в ръката."

Кратко книжле, в което ще се натъкнете на мерзост, престъпления, лъжи, алчност и лицемерие. Сцените са коя от коя по-грозна. Тук няма да намерите нещо, на което да се дивите или радвате. Точен пример - в кримката не присъства положителен персонаж. Централен, да, но той е толкова далеч от понятие като доброта, колкото съм аз от евентуално работно място във ФБР.
Разбира се, че говоря за Дилън, който, ако сте нормално човешко същество, би следвало най-малкото да ви отврати. Останалите образи не са кой знае колко по-симпатични - това са все бандити, като разликите са, че някои действат на дребно и са доволни, други са в златната среда и не мрънкат, а едва малцина са призвани да управляват престъпните организации. Та Дилън вижда себе си при най-големите риби. Демек, ако ще симпатизирате някому, избора ви е твърде ограничен и се свежда до примиряване с по-малкото зло. Лично аз обаче не харесах нито един типаж и предполагам, че при вас ще е същото.
Постройката на романа е груба и нетипична, не е като да са спазвани някакви правила. Авторът изкарва на преден план най-низките качества у човека, като за фон му служи престъпният свят. Тук убийството се разглежда като неволно счупване на няколко яйца, примерно, така че ако имате проблем с това, сте предупредени.
Мъжкарите се перчат и тежкареят. Женските са коварни златотърсачки, че и много зли отгоре на това. Тупаниците валят без много предисловия, а пистолетите понякога гърмят и сами. Това е свят, в който или трябва да си много хитър, или пък прекалено силен. По-меките натури обаче са обречени. Въпреки че по принцип всеки се намира под заплахата в даден момент да се озове с пълен с шепа патрони стомах.
Пригответе си няколко пачки сухо и ги подредете пред вас. Забъркайте си един як хайбол. Изкарайте пура и ако имате оръжие го поставете небрежно на масичката до банкнотите. И почвайте "Мъртвите мълчат" - това е Джеймс Хадли Чейс, по дяволите!
Лична оценка: 7.6/10

Коментари