Primal (2010)

Последната ми среща с австралийски филм на ужасите се оказа удар в десятката. Разбира се говоря за "Възлюбените", който излезе брутална касапница, съчетаваща куп притеснителни моменти плюс добри актьорски изпълнения. Не така стоят нещата обаче с "Primal", който също е австралийски, но е скапан и непохватно направен.
Сюжетът меко казано не блести с оригиналност. Група младежи отиват на почивка в затънтено кътче сред природата. Вместо плануваните лудувания и палувания обаче, те се сблъскват с много по-зловеща съдба, включваща изобилие от кървища, щипка страх и смърт на вкус. Това, което се случва още първата вечер се оказва фатално. Едно от момичетата в компанията решава да се цопне в близкото езерце, за да поохлади бушуващите страсти. Набързо обаче излиза със забити в плътта си множество пиявици. След отстраняването им, съпроводено от оправдан лек уплах всички си лягат по палатките, но на сутринта въпросното момиче вече представлява грозна и уродлива гледка. Нещо средно между зомби и изрод и в чутовен пристъп на глад хуква да гони приятелите си, за да похапне сладко сладко.
Смятам, че дори и от този изсмукан от пръстите сюжет можеше да се получи хорър, ставащ за гледане, колкото феновете на жанра да усетят тръпката. Всичко обаче е опорочено от цялостното левашко изпълнение. Актьорите са сбирщина глупаци, при които не може да бъде открита дори капка талант. Такова изрецитирване на реплики мислех, че може да се срещне само в българските филми. Няма да се учудя ако са хванати от пътя, честно.
Кървищата си ги има, обаче на места ефектите са ужасно смешни. В по-късен етап на филма се появяват твари и чудовища, които изглеждат все едно направени от пластелин, което изобщо не е страшно. На места, където се предполага, че гледаме ефектни сцени включващи скокове или битка, нещата са толкова зле, че на човек му се приисква да спре филма моментално.
В музикално отношение нещата стоят далеч по-добре. Без да е нещо особено, музиката е прилична и въпреки че на едно две места настъпва какафония от звуци, която е безгранична тирания за слуха, като цяло върши работата си да притеснява и държи в напрежение.
Колкото и да обичам жанра и колкото и да съм толерантен към клишираните сюжети, тук не мога да си спестя критиките. Не мога да си затворя очите пред бруталните недъзи, от които страда заглавието. Единствено мога да ви предупредя да не го гледате.
Лична оценка - 3/10.

Коментари