Daredevil (Season 1)

Мат Мърдок ослепява още в ранна детска възраст, когато в очите му попадат химикали, вследствие на пътен инцидент. Той обаче развива свръхсетивност, като най-отчетливо се подобряват слуха и обонянието му.
Син на боксьор, момчето притежава силен характер и несломима воля за живот, които му помагат да се изучи и да се реализира като адвокат. Придобитите способности пък са му в полза в другото му начинание - на маскиран герой, който вечер надява черни одежди и маска и се бори с престъпността, като полето му на действие е квартала, в който живее, а именно Кухнята на ада в Ню Йорк.
Сами разбирате, че сред най-големите предизвикателства пред Мат Мърдок е балансът между легалната му работа денем и изпълненията посред нощите. Работа срещу супергероизъм - двете трудно вървят ръка за ръка, но адвокатинът показва, че не е невъзможно.
Едно от от най-силните и работещи неща в шоуто на Нетфликс е прекрасно изграденото приятелство между Мат и Фоги, като взаимоотношенията на двамцата персонажи се разглежда детайлно. Но всичкото това определено нямаше да е достатъчно, ако нямаше нещо, което да зададе обща посока и да насочи правните и супергеройски усилия на главния персонаж към цел, която да осмисли начинанието от еднастрана, а от друга пък да издигне сериала до неочаквано високо ниво. И така...
Керън Пейдж е обвинена в убийство, за което твърди, че не е извършила. Мат Мърдок и съдружникът му Фоги Нелсън решават да и повярват и се превръщат в нейни правозащитници. Но младата жена е силно притеснена, защото по случайност е изровила компрометираща информация за компанията, в която е работила и сега животът и е в опасност. Двамата амбициозни адвокати превръщат случая в приоритет, не че имат друго за вършене, a колкото повече ровят около въпросната компания и конкретния случай, толкова повече се натъкват на едно и също име. Име, което сякаш желае да остане в дълбока сянка. Име, което не е здравословно да се изрича на глас. Прочетете го, но тихичко - Уилсън Фиск.
"Daredevil" е мрачна продукция за супергерой, която се извисява над всички останали в жанра и изглежда достатъчно сериозно, че да се гледа само от побъркани по костюмирани субекти тийнейджъри. И като казвам мрачна, то наистина го имам предвид. Представете си нещо близко като визия до трилогията за "Черният Рицар" на Нолан.
Друг неин плюс е, че редица персонажи биват перфектно развити и стават важни за историята. Керън Пейдж и Фоги Нелсън не са някакъв си там пълнеж, а пълнокръвни екранни образи, от които понякога зависи спасяването на деня. Към това число мога спокойно да спомена и разследващият журналист Бен Урих, чиято лична история ни е представена със сила, неприсъща за не чак толкова главен персонаж.
Шоуто ни показва ежедневието на адвокати, чиято кантора се мъчи да направи име и да затвърди позиции. След светлината на деня гасим лампите и наблюдаваме маскирания отмъстител, спасяващ човешки живот или отвлечено от мафията дете. В страни от това Фоги и Керън дават своя принос за разследването, като за тях е отделено достатъчно екранно време, а на по-късен етап разследващият журналист Бен Урих ни ства твърде симпатичен със своите кротост, но и твърда непримиримост към неправдите. Към всичко това прибавете руски мафиоти и якудза и може би ще добиете бегла представа какво точно представлява поредицата.
Главният герой в историята несъмнено е и най-интересен. Мат Мърдок е изигран по нповторим начин от симпатичния Чарли Кокс, който е уловил безупречно емоционалността и уязвимостта на персонажа. Когато е адвокат, той се движи с бастунчето, но не изглежда на човек, на когото му е нужна помощ. Несещ костюма с вратовръзката, той е ведър и предимно позитивен човек, вдъхващ доверие. Когато е Дяволът на доброто - те тогава Батман пасти да яде! Казвам ви сцените с маскирания Мърдок напомнят много на действията на човека прилеп, но са и достатъчно различни и отличителни, че да можем да им се насладим без уговорки.
Почне ли да ги бие Дяволът млати здраво. Обаче го и бият и то само как! Още в първите няколко епизода ще го видите на няколко пъти потрошен и в насипно състояние. Да, екшнът е на ниво - тежък и особено кървав, а бруталността на побоя на места ще ви кара да отвръщате глави в друга посока от случващото се на екрана. Особено ме кефи как Дяволът на доброто скача на по-големи групи стратегически - първо обира врага по тъмнилките из периферията и дледва груб побой с централно разположените зли. А самият кютек е доста готина смесица, включваща хореография, както и кръчмарско меле и е наистина страшно яко за наблюдаване.
Но Мат Мърдок не използва само юмруците си. Благодарение на високата си интелигентност той успява успешно да води разследвания, а свръхетивността му е от особена полза в преценката му на лъжещи или казващи истината хора. А в сцените, когато разпитва заподозряни, асоциациите с Батман ще ви блъскат мощно в челата и това ще ви достави несравнимо удовлствие. Обещавам!
Време е да ви светна, кое е най-доброто нещо в сериала - това е злодеят. Злодей, какъвто светът на комиксовите екранизации, било то кино или телевизионни, може би не познава. Злодей с главно З. Тук това е Уилсън Фиск, познат още като Кингпин, а в ролята влиза Винсънт Д'онофрио. Изпълнението е десетзвездно, в това ще се уверите и сами, когато го видите. На мен не ми стигат хвалебствията да го опиша!
Уилсън Фиск е противоположна и коплексна личност. Травмиран от детство, сега милионер с връзки в мафията, който е твърдо уверен, че е в полза на обществото. Подходът му често е груб, дивашки и неособено легален, но самият той вярва, че това, което върши е правилно. Дарен с физическа мощ, той излъчва страхопочитание, но умът му е истинското му оръжие. Силен манипулатор и умел лидер, това са качествата, които го отличават от страхливия и нерешителен шишко, какъвто го е виждал баща му.
Времетраенето на сцените с негово участие го превръщат едва ли не в главен персонаж. Дори любовната история, която сценаристите подаряват на персонажа му, е истинска, силна и чиста. Такъв романс редица продукции нямат възможността и способността да ни покажат - без никакви лигавщини и превземки. Чисто удоволствие.
Това, че не споменавам поименно останалите актьори, не означава, че някой от тях не се справя със задачите си. Напротив - всички са прекрасно подбрани и пасват идеално за ролите, които са им възложени. Специални адмирации отправям и към сценаристите на шоуто, които са се погрижили във всеки епизод да има различен сюжет. Така например виждаме детството на Мат Мърдок, както това на Улсън Фиск. По този начин се запознаваме с историята на Мат и Фоги. Имаме серия и с тяхна караница. Както и епизод, в който Мат среща своя ментор Стик, в ролята е неотразимият Скот Глен. И още в този дух, да не продължавам до безкрай.
Това се получи по-дълго, отколкото първоначално имах намерение. Ако ви се струва хаотично, махнете с ръка - писах го наведнъж, така че имате истинските ми и пресни още впечатления, което е важното в случая. Това не е историята за супергероя, който е недосегаем. Не е историята за супергероя, който ще обере лаврите и ще вземе яката мацка за себе си. Това е историята за обикновен човек, който не може да понася силните, кото се гаврят с онеправданите и неможещи да се защитят. Мъж, готов да се бори докрай за това справедливостта да тържествува, а неговия свят престъпността място няма. Цената в случая няма значение.
Лична оценка: 9.2/10

Коментари