Хауърд Лъвкрафт - "Планините на безумието"

„Отново и отново в главата ми ехти онова кошмарно свистене, сякаш от размахването на грамадни криле, към което неотдавна се прибави и друг звук - едва доловимият, далечен лай на страховито неведомо куче.”

„Планините на безумието” е сборник, който включва седем безупречно написани хорър разказа, които ще ви потопят в свят на страх, паника и потрисаща лудост. Сетивата ви ще бъдат изложени на зловещо изпитание, не е сигурно, че нервите ви ще издържат, а разсъдъкът ви ще се впусне в размишления, които могат да го отведат на твърде мрачни места. Тук празно няма и това го казвам със сигурност, но предупреждението ми е следното - четете на своя отговорност.
Книгата започва с едноименния „Планините на безумието”. В него водач на експедиция става откривател на места и раси, за които е по-разумно да не се говори. Човекът обаче е принуден да опише на какво е станал очевидец, тъй като се чувства длъжен да отправи недвусмислено предупреждение към всеки, който си науми да приключенства към злополучно посетената от него Антарктида.
Централният персонаж в „От отвъдното” е силно притеснен от промените, както във физически, така и в психически аспект, настъпили при един от най-добрите му приятели. Освен това  последният преживява дълги периоди на отшелническо усамотение, през които по всичко изглежда прави някакви експерименти, които може би ще го доведат до невероятно откритие.
В „Леден полъх” става въпрос за мъж, чийто живот бива спасен от отличен доктор, с който вписледствие стават приятели. Всичко около медицинското лице обаче изглежда много странно. Особено болестта, караща го да живее в екстремен студ.
„Амулетът” ни разказва за двама приключенци, занимаващи се с... разравянето на гробове. Двете дружки изравят специален гроб, в който намират амулет. Бележит връх на поредицата им от грешки се явява присвояването на въпросния предмет.
Главният персонаж в „Музиката на Ерих Цан” е студент, впечатлен от музикалните умения на едно нямо старче. Той започва да го посещава често, като при визитите си се наслаждава на мелодиите, които виртуозът твори на своята цигулка. Но тази музика не е предназначена да носи просто наслада. Нейното значение всъщност е много по-съдбовно.

„Какво сме ние, че да се противопоставим на Злото, появило се на Земята във времена, когато не е имало не само човешка история, но и човечество? За да умилостивят силите на мрака, нашите маймуноподобни азиатски предци са извършвали кошмарни ритуали, които и сега - подобно на ракови клетки - поглъщат все нови и нови участъци от цивилизованите ни градове.”
 
„Кошмарът в Ред Хук” ни запознава с полицай, заел се със случай, свързан с трафик на хора. Разследването обаче отвежда нищо неподозиращия клетник до зловещи събития от съвсем друго естество, които надхвърлят всички представи за нормалното и обикновеното.
Завършекът е поставен със „Сянка отвъд времето”. В него учен изпада в особено състояние - преживява няколкогодишен период, през който се е държал като напълно различна личност. А най-интересното в случая, ако това изобщо е правилният подбор на думи, е че човекът не помни нищичко от случилото се през това време. След като идва на себе си, ученият е повече от мотивиран да разбере какво точно се е случило с него.
Това са кратки резюмета на седемте истории, за които ви уверявам, че не издават нищичко от същината им. Произведенията са описателни, без пряка реч, бъркат в дълбокото и разяждат психиката. Хауърд Лъвкрафт е тру мастър в жанра и уменията му не могат да подлежат на съмнения. Разказите му просто трябва да бъдат четени, като потапянето в тях е лесно, но изплуването се оказва мисия с повишена трудност.
Авторът наистина е създал необятна, но перфектно свързана вселена, в която да се изгуби човек никак не е трудно. Творбите му не са никак леки и не служат за някакъв си там отдих. Но мащабността на разказите е величествена. Размахът на действие е огромен. Ужасът често е древен и винаги първичен. А читалят няма как да се чувства пред открилите се пред него места и разкрития, освен умислен, смаян, дълбоко разтревожен и уплашен до смърт.
Лична оценка: 8.7/10

Коментари