Beyond the Black Rainbow (2010)

Младо момиче бива изолирано от външния свят и държано като затворничка в някаква лаборатория. Ей ви го на и тъй наречения сюжетец. Не си мислете, че спестявам - такова нещо няма. Това изречение представлява кажи речи всичко, около което се върти филмът, а (без)действието е разтегнато до безумните близо час и петдесет минути. Времетраене, което ако издържите, е възможно да преживеете някой от следните странични ефекти - трайни обриви по интимни зони на тялото, клепнали уши, рязка и може би стряскаща промяна в килограмите, дълготрайно затъпяване или прост косопад. Аз ще се подложа а преглед по-късно...
В продукцията участват една шепа хора. Двама по-главни и няколко второстепенни образа. Не вярвам всъщност това наистина да са били актьори, по ми мязаха на хванати от пътя случайни непрокопсаници.
Младата девойка я споменахме, а ролята и се свежда до няколко реплики и малко тъжни погледи. Имаме доктор, който се показва най-много пред камерата, но без реални ползи. И останалите са няк'ва служителка в лабораторията, некаква заспала лелка и един почти пукнал дядо страдалец, чиято роля трябваше да бъде дадена на турския актьор, дето изигра Али Реза.
Общото между тях е, че всички се държат дебилно. Говорят бавно. Движат се бавно. Ако човек, да кажем, се движи нормално с три километра в час, то тия тука се мъкнат с около триста метра в час. Поведението им е като на лоботомирани. Като на субекти изведнъж изгубили около 70% от умствените си възможности. Ако поне се движеха и приказваха нормално, без да режем от безсмислени сцени, лентата щеше да е с половин час по-къса.

"Най-лошото нещо, което може да се случи в безднадеждно муден филм, е присъствието на сцени на забавен каданс."
Георги Колев

Не че искам да съм краен, но трябва - бих препоръчал филма на хора решили да сложат край на живота си, но поради някаква причина се колебаят. Някъде докъм шейсетата минута, на вътрешната им борба ще бъде сложен край и на тях ще им се прииска да се хвърлят отвисоко, да се полеят с бензин и да драснат клечката, да захапят дулото и да натиснат спусъка, да се нагълтат с хапчета, да си разрежат вените с касапски нож и ще им се ще от все сърце да направят всичкото това наведнъж. Човек трябва да им наистина здрава психика, че да вярва, че след тази продукция може да има живот. За щастие моята е такава.
За ужас трудно може да се говори, освен ако не визираме факта, че този филм никога не е трябвало да вижда бял свят. Ужас представлява и кощунствено завишената му оценка в IMDB. То е ясно, че са го гледали и оценявали близки на създателите, като към тях са се присъединили и напълно издуханите кино сноби. Защото ако ей сега го изгледат (надали ще успеят и 10%) гласувалите за "Игра на тронове", то оценката му бързо бързо ще се приближи към реалните си низини. И тук не визирам толкова феновете на поредицата, колкото самата бройка на гласуващите.
Обобщението ми гласи - това е заглавие, за чието съществуване учени от цял свят не могат да дадат рационално обяснение. То е по-тъпо от Божинов и Благо Джизъса в комплект, по-измъчено от продукция на националния ни отбор по футбол, по-бито от бит пес и бит пе****ст заедно, по-неориентирано от глух прилеп и дори по-безсмислено от петстин лева заплата.
Лична оценка: 1/10

Коментари