Откраднат живот: Критична точка (Сезон 5)

"Откраднат живот" е на път да се превърне в един от най-успешните български сериали. Първи сезон ни представи история за две разменени бебета. "Маските падат" (сезон 2) успешно доразви идеята. "Възмездието" (сезон 3), който за мен е категорично най-добър досега, сложи достоен край на страхотно развития и погледнат от всеки ъгъл сюжет.
Но това не бе краят на пордицата, защото "Чуждо тяло" (сезон 4) бе едно ново начало. Един нов живот за продукцията, която ни показа, че няма намерение да слиза от екран. Но няма намерение и да понижава качеството си. Защото "Откраднат живот" е гъвкав сериал, който не се притеснява да се раздели с добре изградени и обичани персонажи, като за сметка на това винаги ни запознава с нови герои, към чиито съдби и да искаме, не можем да останем равнодушни.
"Критична точка", както е озаглавен пети сезон, започва неочаквано. Болница "Свети Кирил" е затворена, поради редица злоупотреби от финансов характер, а лекари, сестри и санитари са пред сградата на протест. Не се вижда по какъв начин здравното заведение ще започне да функционира отново, когато съдбата се намиса решително.
Близо до болницата катастрофира скъп автомобил. Стачкуващите доктори не могат да подминат ситуацията и установяват, че има пострадали с опасност за живота. В "Свети Кирил" се влиза с взлом и след напълно незаконна операция човешки животи бива спасени. Оказва се обаче, че лекарите са помогнали на сина и внука на Иво Фотев - крупен бизнесмен, неприлично богат при това, за когото се говори, че има пръст и в престъпна дейност. Благодарен за своевременната лекарска намеса Фотев помага финансово на болницата, изкупувайки огромен дял акции и става неин собственик.
Какви ще са последствията за отвoрилата отново врати болница? Начело е човек невдяващ нищо от медицина. За него важни са цифрите и кадрите с добро реноме. Фотев вижда смисъл в "Свети Кирил" да работят най-добрите специалисти и новата инвестиция да му носи дивиденти. Задължително.
А за нас зрителите е важно, че коридори и кабинети на здравното заведение се изпълват отново с живот, населени от пациенти и лекуващи ги. Където успяваме да проследим редица съдби, любовни истории и професионални и лични взаимоотношения, като при последните границите твърде често биват размити.
Иаме си нов професор и това е доцент Петър Захариев. Повишението не е никак неочаквано, едва ли има по-заслужил, но пред него стои трудната задача да ръководи екип, съставен от хора с мнение, да се съобразява с исканията на жена си, както и да угажда на новия собственик. А тайна от миналото му допълнително ще утежни ситуацията.
Калин Генадиев е твърдо решен да търси развитие в чужбина. Злощастно стечение на обстоятелствата го оставя на родна почва, като волята на хирурга ще бъде тествана до краен предел. До Калин неотлъчно са съпругата му Наталия, както и малката им дъщеричка Ана.
Семейство Мазови откриват изчезналата и носеща тяхното бебе Ваня. За Стефан и Лора обаче това няма да е точно добра новина. Дали двамата най-накрая ще се сдобият с дете?
Стаменова и Врабчев не са заедно, като това не се отразява особено добре на пилето шарено. Катя Кръстева продължава с прегледите на деца и с мъдрите приказки точно на място, когато те са най-нужни. Доктор Романова, доктор Пенев, Жени Генадиева, сестра Магда Жекова, санитарят Йосиф са също сред познатите лица, които ще мяркате на екран. Сред тях най-важен за сезона е образът на старши сестрата, понеже неумението и да пази тайна е пословично, а това твърде често води до конфузни ситуации. Пък и бе доста логично, след като в "Чуждо тяло" Магда бе многократно лъгана от комарджията Васил, то в "Критична точка" да видим на къде ще тръгнат нещата. Което се и случва.
Но важните и изключително интересни в този сезон са новите персонажи. Най-добрата история, лично за мен, е тази на братя Ковачеви. Марио и Тони са специалисти в работата си, съответно хирург и рентгенолог, но като хора са много различни. Първият мрачен, суров, дръпнат, обран, угрижен, а по-малкият му брат весел, позитивен, често наивен и открит. Взаимоотношенията им са предадени на екран блестящо, а обичта помежду им се вижда от самолет. Останали без родители от малки, Марио е поел грижите за Тони, като тази задача осмисля до голяма степен живота му. Какъв малшанс, че двамата се влюбват в една и съща жена. А това е Зорница Огнянова, добре позната ни от силната любовна връзка, която изгради с доцент Банков в "Чуждо тяло".
И понеже сте силно мои хора ще ви споделя, че Тони Ковачев е с трансплантиран черен дроб и състоянието му трябва да се наблюдава. Но рентгенологът не иска това да се знае, за да не го възприемат колегите му като инвалид.
На работа в МБАЛ "Свети Кирил" постъпва и съпругата на собственика на болницата Ина Фотева. Красавицата е по-млада с няколко десетилетия от Иво и бива назначена като финансов директор. Маската на строга студенина бързо бързо пада от лицето и и тя ни се разкрива като готин човек, допуснал грешка в живота си. А контактуването и с доктор Тасев заплашва да се превърне в нещо повече. Възможна ли е една чиста любов, когато животът ти е обвързан с човек, свикнал да притежава всичко, което поиска?
Да не подминаваме и важното лице на деня - Иво Фотев. За него не се говори как да е и пред когото и да е. Виден манипулатор, той не се вълнува от дребни любовни историйки и маловажни ежедневни ситуацийки. Твърде зает с делата си, той се ограничава само до твърди заповеди и проучване дали е на печалба. Фигурата му всява страх - едно, че изглежда властно и второ, че се говори, че се занимава с незаконна търговия с оръжия. Опасен човек, който изглежда и недосегаем. С образа на Иво Фотев е отправена и най-сериозната критика към държавата. Това са хората, които се разпореждат с човешките животи и съдби. Този тип лица си правят парите чрез съмнителен бизнес и тъмни сделки. Задкулисните игри са тяхна запазена марка, но за жалост делата им трудно биват наказани.
Няма никакъв шанс да подмина и новото лице, зачислено към анестезиологията. Там от доста време насам Врабчо все бие аларма, че трябва попълнение, та се изпадна до нелепи ситуации, за да бъде назначен човек. Новият кадър е младата доктор Войнова, която по нищо не отстъпва по красота на останалите ослепителни дами в "Свети Кирил". Току що завършила и доста неуверена, на нея сякаш, по една или друга причина, и е нужна бащинска фигура, която да я напътства.
Може би пропускам да спомена някого. Но не мога да изброя всички, за това обрисувах отгоре отгоре най-важните фигури за сезона. Недейте забравя, че това е сериал, в който дори за пациент, представен ни за около пет-десет минути, малко по-късно в операционната започва да ни пука. А това си е успех най-вече на сценарно ниво.
Нямам какво да изръкна като негатив в актьорските изпълнения. Всички се справят на много високо ниво, което спомага да вярваме в случващото се на екрана. Димо Алексиев е може би сред най-добрите от старите кучета, а от новобранците, в сериала естествено, с изпълнеие сцепи Велислав Павлов. И не знам дали ви прави впечатление, но Марта Вачкова е перфектна просто.
Медицинските случаи са много любопитни и доста често се превръщат в истински изпитания за опериращите ги. А любими са ми моментите, когато хирурзите, обсъждайки хода на операцията, преплитат темата с личните си взаимоотношения. Още по-яко е и когато легналия на операционната маса иде с история, в която лекуващият го може да съзре настоящите си тревоги и размисли. А тези случаи са не един и два.
В запазена марка се превърна и гласът зад кадър. Ново доказателство за невероятната работа на сценаристите. Той винаги е на място, винаги смислен и най-важното - описва точното емоционално състояние на размишляващия върху сложни морални въпроси персонаж.
Дори и да не е най-добрият сезон до момента, както вече казах, тази чест се пада на "Възмездието", то "Критична точка" със сигурност е най-мащабен. Защото тук е изложена на опасност съдбата не на отделния човек или двойка, а тази на цялата болница "Свети Кирил". Пригответе се за емоционално изживяване, което ще ви бръкне в душите. Вихрушката се завихря от силни любов, омраза, лъжи, интриги, изневери, съперничество, подозрения, приятелски взаимоотношения и братска обич. Не е нищо особено де... само Игра на живот.
Лична оценка: 8/10

Коментари