Кратки мнения за хорър филми (Част 1)

Мисля че многократно съм споменавал кой е любимият ми жанр - това са хорър филмите. Без значение дали става въпрос за действащи на психиката истории с духове, за уродливи убийци с маски, избиващи тийнейджъри или за зомбита, вампири или върколаци, има ли яко сеч и поне малко смисъл, то това е филм за мен. Истина е обаче и че хубавите ужаси са рядкост, повечете наистина са долнопробни бози, но когато се натъкна на нещо стойностно - удоволствието е несравнимо. Тук съм ви приготвил по кратко мнение за редица, вече поостарели, страшни филми.

Insidious (2011)
Само рекламата му дето беше голяма. Иначе насреща нищо особено. Големи претенции, които остават неоснователни. От режисьора на "Saw", няма как очакванията да не са високи. Филмът обаче е доста по-слаб от баснята за Пъзела.
За успокоение на феновете на жанра ще кажа, че все пак не е тотална простотия - има няколко яки момента и като цяло става за гледане.Това, което му пречи най-вече е убийствената монотонност.
Лична оценка: 6/10.

Mother's Day (2011)
Майки, плийз, не възпитавайте чедата си по този начин!
От режисьора на втория, третия и четвъртия убийствен пъзел. Добре свършена работа и резултатът е налице - хубав филм. Но не перфектен, това искам да е пределно ясно. Далеч от силни изпълнения като "Последната Къща в Ляво" от 2009-та например.
Шантави синове и още по-шантава майка. Ситуация със заложници, изкарване на кирливи ризи и сеч. Добър избор на актьори, но над всички се извисява Ребека Де Морни.
Лична оценка: 7/10.

The Perfect Host (2010)
Филм, в който нищо не е такова каквото го виждате и никой не е този, за когото се представя. Изключително оригинален сюжет, плюс няколко доста забавни момента.
Надали на филма мястото му е в тази публикация, защото той не е нито ужас, нито психария, бът ху кеърс? Пък и не е от най-безобидните заглавия, а и става дума за луд тип.
Може би за някои хора "Перфектният Домакин" би представлявал перфектният избор, но лично на мен някои обрати в сюжета ми дойдоха в повече.
Лична оценка: 6.6/10.

Ginger Snaps (2000)
Беше ми похвален като най-добрия ужас с върколаци. Не че съм приритал да гледам проскубани мутирали вълчища, но определено не е най-доброто върколашко приключение. "Подземен Свят" е по-добро предложение.
Иначе погледнат обективно не е лош. Отделено е време за историята, атмосферата е отлична, но въпреки всичко си остава един тийнейджърски хорър.
Лична оценка: 6/10.

Prey (2010)
Имайки предвид на какво са способни, стане ли въпрос за хорър, очаквах много повече от франсетата. Филмът не е пълен провал, но пък откъдето и да го погледнеш си е чиста загуба на време.
Няколко пръча, вече забравих кой на кого какъв се падаше, но определено имаше братя, мисля че и баща им беше в кюпа, отиват да отстрелват глигани. Под въздействието на някакви химикали обаче дивите прасета поумняват и нещата се обръщат. Хората се превръщат в плячка.
Лична оценка: 4/10.

Quarantine 2: Terminal (2011)
Първият "Карантина" е престъпно копиране на отличния иапански хорър "Rec". Излишен римейк.
"Карантина 2: Терминал" за щастие не повтаря "Rec 2". Но пък е абсолютно излишен филм и као продължение и като цяло.
Тук подходът не е като в споменатите по-горе заглавия, които са заснети с клатещи се камери за повече реализъм. "Карантина 2" си е заснет стандартно. Отново се сблъскваме челно с орда зомбаци, а кръвта се лее като из ведро.
Лична оценка: 4.4/10.

Въпреки моите дрънканици, ако все пак сте пропуснали филмите, нищо не ви спира да им хвърлите по едно око. Възможността за разминавания в мненията не е никак невероятна.

Коментари