Faster (2010)

"Безпощадно" е достоен да заеме една от предните позиции за най-глупави филми, в която и да е класация. Ако очаквате груб екшън със Скалата, то ще допуснете грешка. Защото филмът освен безпощадно прост се оказа и най-морално поучаващият ни продук след "Робинята Изаура" насам.
Сюжетът е смотан и не мисля, че трябва да му се обръща било то и бегло внимание. Скалата отмъщава. В най-общи линии е това. Но честно ви казвам, това е най-скапаното филмово отмъщение, което съм гледал в последно време. Действието тръгва измамно стремглаво, като точно и ясно ни показва целия екшън, съсредоточен в първите петнадесетина минути. След това ставаме свидетели на безплодни напъни за оригиналност, сухи карикатури, които трябва да минат за екранни образи и смехотворна драма, ама от най-досадно сдуханите.
Актьорският талант на Скалата се свежда до лошо гледане. Това е. Другото е чупене на стойки. Но в "Безпощадно" по този показател е надминат от двамата бездарници Маги Грейс и Оливър Джаксън, които определено чупят стойки по-добре, а и освен това се проявяват с огромни дози позьорщина. Тея двамцата представляват най-обидните за интелекта на зрителя персонажи, забъркани в този буламач. Наемни убийци, които са показани от малко по-различен ъгъл, целящ да ни навре в носовете, че и килърите са хора, и те имат чувства, ръйш ли.
Били Боб Торнтън Торнтън пък влиза в ролята на смачкан от живота полицай. Дъвкан, дъвкан и изплют. Покрай него се сблъскваме челно и с още долнопробна драмичка, малко по-симпатична на вид и ухание от купчина повръщано. Набутани са ни взаимоотношенията му с жена му и синчето му, които нямат ама никаква връзка с основния сюжет, обаче целта им явно е една - да се удължи времетраенето на филма. Чичо Били играе вяло, изглежда разсеян и не бих казал, че прави нещо запомнящо се.
Най-голямата смешка в това подобие на филм обаче се оказа чернилката от "Изгубени" Adewale Akinnuoye-Agbaje, на който дори името му смуче здраво. Тук този заблуден човечец играе абсолютно същата роля, както и в упоменатия вече от мен сериал, което мисля не е никаква изненада. Това си може пича, това си играе - навремето бандит, обаче към днешна дата осъзнал се и станал отче.
Добри думи мога да кажа за Карла Гуджино. Не че прави нещо особено, но дори заобградена от банда идиоти начело с неориентиран режисьор, тя пак изглежда на място и най-важното - показва, че каквато и роля да и бъде поверена, тя ще я изиграе правдоподобно.
Друго плюсче за "Faster" е, че е сравнително динамичен. Не оставя мног време за прозявки и определено не доскучава, което обаче не му пречи да дразни. Музиката е приятна и определено е приемлива за слуха. Композитор е Клинт Мансел, който се е потрудил да достави слушаеми композицийки.
И въпреки всичко лентата имаше реални шансове да е поне средна хубост, ако не беше този скапан край. Не мисля, че ние зрителите заслужаваме подобен малоумен финал, но той все пак е факт. Изобщо филмът не заслужава да му се отделя време, камо ли човек да размишлява над него.
Лична оценка - 3/10.

Коментари