Drive Angry (2011)

Нека преди да задълбая (доколкото ми позволяват скромните силици) в същината на мнението си, ви разкажа една история. Доколко е интересна или поучителна ще прецените сами, но едно е факт - тя е реална случка от живия живот.
Не помня точната дата, пък и сега не ми се рови да я търся, обаче беше по времето когато "С Мръсна Газ" таман тръгна по кината. Че по това време с бащата имахме работа в града. Свършихме я и отидохме да обиколим близкия мол. Когато минахме покрай етажа, където се намира кино "Арена" се заприказвахме за актуалните филми и той ми сподели, че му се гледал филм в 3D формат, понеже не бил гледал. Аз пък го открехнах за новия филм с бай Колю Кейдж и по най-бързия възможен начин се запътихме към касата с билети. При последвалия диалог с малката билетопродавачка, при който аз поръчах два билета, разбрах от самата нея, че копието на филма, което притежавали имало проблем с превода. Той се изразявал в разминаване със субтитрите за период от около двадесет минути.
След като изгледах "Drive Angry" в домашни условия, слава Богу, се замислих за по-висшите неща в живота. За провидението, както и за намесата на съдбата в онзи изпълнен с напрежение миг. Започвам по същество. С режисурата на филма се е заел отчаяният тип Патрик Лусиер. Доказан мърляч, който и на вързано куче хляб не може да даде. Този човек е глупак, от този тип глупаци, които са бих казал най-големите крадци - краде едновременно от времето и от настроението ти. Ще попитате как разбра за вродената тъпота на горкия човечец. Еми вземете за пример сценария на разглеждания тук недъгав филмец, който е писан лично от него. По-добро доказателство за явно малоумие от това - здраве му кажи!
Та на този тип за бюджета на лентата са поверени 45-50 млн. $, които са разпилени по най-лош възможен начин. Явно като махнем парите отишли за хонорари на актьорите, цялата останала сума е вложена за началните двайсет минути на проекта, които ярко се отличават от следващите около час и петнайсет, подчинени на мъката и фалша.
"Drive Angry" започва ударно. Гонка с коли, стрелба на месо, злобни погледи, яки мацки тоутали нейкед и здрав екшън под твърди рок звуци - яко! Не че е нещо стойностно, но пък действието се развива динамично и не оставя място за скучаене. Обаче след тези споменати минути на подем идва ред на болезнен и рязък спад. Спад във всичко - като почнем от спад в темпото, та стигнем и до спад в настроението.Започват едни безконечно тъпи диалози, от които нищо не става ясно, а екшън сцените и ефектите са лъхащи отдалеко на мръсни спарени чорапи с възкисел аромат. Всичко изглежда коварно зле. При това положение аз определям бюджета на с "Мръсна Газ" като финансова злоупотреба в особено големи размери.
В главната роля на този безподобен цирк, както казахме се подвизава Ники Кейдж. Отказвам какъвто и да е коментар за предните му филмови роли и превъплащения. Ще говоря конкретно за подвизите му тук. А трябва да призная, че в конкретния случай човекът се е барнал и визията му не е просто прилична, а зашеметяваща. Перуката се вее култово, погледа е злобен, а катинарчето му стои перфектно. Но това е първо впечатление, траещо точно до мига, в който си отваря устата. Лафовете, които почва да ръси са банални, изпълнението му е сковано, а изражението на лицето му не се променя през цялото времетраене на лентата. Пълен пън.
Тези дни самият аз имах изписано такова изражение на лицето си, когато бях тръгнал към коша за боклук, за да хвърля зареден до горе памперс на племенницата. Понеже беше валяло се хързулнах до сами коша, като се разминах с контузии, но пък ръката ми потъна в топлата субстанция от памперса. Е докато не се доближих до мивката на лицето си имах абсолютно същото изражение, като това на Кейдж. Като дори водех мириса на ада след себе си...
Амбър Хърд е турена, за да придава сексапил и в това си начинание тя се справя чудничко. Клишираната и роля обаче не позволява да разгърне какъвто и да е потенциал, но като цяло изпълнението и слагам в графата "става".
Лошите чичковци са изиграни от Уилям Фиктнър и Били Бърк, като общото между двамата е, че се пънат да изглеждат стилно, но начинанието им е печално неуспешно. Първият е малко по-разчупен ,като в образа си на Счетоводителя дори пуска тук таме простовати лафчета. Мъчи се човечеца съвестно да си заработи надника, като допринесе за някакво настроение, но нито некадърният сценарий, ното заобикалящата го пошла обстановка спомагат за това.
Вторият гледа заплашително, стиснал ядно зъбите, но е толкова карикатурен, че най-вероятно сам не съзнава реалните мащаби на скапаното си изпълнение. А пък как преигравааа, то не е истина.
Общото обаче между всички персонажи населили филма е, че са повърхностни и не успяват да станат дори малко приятни на зрителя. Напротив, те са бледи и антипатични и общо взето на знаят на кой свят са.
Но най-дразнещ несъмнено си остава факта, че филмът бе презентиран като едва ли не луд и зрелищен екшън със яко застъпване на свръхестествен елемент. Както пояснихме обаче екшънът е калпав, а зрелището си е взело неплатен отпуск за неопределен период от време. Дори фалшивото 3D ми е ясно колко зле всъщност е, защото моментите, в които е било приложено са видни дори на домашното ми LCD. Евтини и наивни трикчета създадени да радват дечурлигата. Местата, където е (зло)употребено (с) това 3D лъщят по-ясно и от прашките на родна чалгаджийка, на участие в нощен клуб.
И в крайна сметка "Drive Angry" си остава жанров травестит, висящ продукт, колебаещ се между екшън, фантастика, приключенски и с турена за финал пародийна драма, която не просто не е на място - тя е плод на бруталното безсилие на Патрик Лусиер да накъса сценария и с него да си обърше зад***а.
На беге постера на филма пише: "Той води Ада след себе си". И тук аз трябва смирено да се съглася. С уговорката, разбира се, че дефиницията за Ад е гледането на тъпи филми с участието на Никълъс Кейдж.
Лична оценка: 2/10.

Коментари