"Желязната девственица"

"Желязната девственица" е кратък сборник, включващ седем  разказа на ужасите от пет различни автора. Подборката е стилово перфектна и дори и на някого отделен разказ да не му допадне, то ще е поради тематиката или поджанра, но не и заради начина на написване. Защото ако има нещо общо измежду седемте произведения, то е че са написани талантливо, с усет, разбиране на и любов към жанра. Отделно, че всички писатели изглежда са майстори на словото и пред водопада от красиви думи, с които те правят буквално каквото си искат, аз мога само да се поклоня.
Началото е дадено с "Черната котка" на великия Едгар Алан По. Историята е за пропил се и озлобен от живота мъж, който развива силна омраза към животните и по-специално към домашните си любимци. Това е една садистична лудница, с която хорър маестрото прекрачва много граници по различни параграфи. А реакцията ми може да бъде единствено такава: О, даааа!!!
"Сър Едмънд Орм" на Хенри Джеймс ни разкрива близките взаимоотношения на много приличащи си майка и дъщеря красавици. Естествено калабалъкът е покрай щерката, като не един и двама обожатели се редят да я ухажват. Лирическият герой на разказа твърдо вярва в преднината си пред останалите в това отношение. А изглежда, че и майката го одобрява. Но speaking of witch последната от време на време получава пристъпи на странни панически прояви, които действително са трудно обясними. С постепенното сближаване на нашия герой и красивата дъщеря, на сцената изскача още един мъж, който обаче изобщо не е ухажор.
В "Загубени души", отново от Хенри Джеймс, останалият без близки единадесетгодишен Стийвън Елиът е поканен да живее в имението на по-възрастния си братовчед г-н Абни. Странно поведение от страна на г-н Абни, за който се знае, че е неприветлив и живее доста усамотено. А заниманията му се свеждат до изучаване на религиозните вярвания на късните езичници. Естесвено загадъчните случки в имението не закъсняват.
"Брястът" на М.Р. Джеймс се развива през седемнайсти век, по времето когато е съществувал ловът на вещици. Сър Матю Фел, собственик на имението Кастрингам, е замесен в случай с уличаването на жена в подобни занимания, като малко по-късно въпросната бива осъдена и обесена. Не след дълго в имението се разиграва злощастна трагедия. До стаята, където нощувал сър Матю Фел бил израстнал голям Бряст. Той отличавал вилата от всички подобни на нея в околността. Нещо, което само по себе си никак не е странно. Но веднъж Матю Фел и негов приятел забелязват трудно различимо същество да пъпли по дървото. Най-вероятно катерица. След въпросната вечер собственикът на имението не е между живите. А истинският ужас още не е започнал.
Може би любимият ми разказ е "Желязната девственица" на Брам Стокър. Насред Крепостта в Нюрнберг стърчи Кулата на мъченията. Влюбена двойка във втората седмица на медения си месец, придружена от твърде интересен и много любопитен познат, тръпне да разгледа уредите за изтезания, като главната атракция е, разбира се, Желязната девственица. Историята представлява лека разновидност на поговорката "любопитството уби котката", като тук дори буквално имаме и котка, и нездраво любопитство в тонове.
Следващият разказ се зове "Сън в дома на мъртвите" и отново е дело на Брам Стокър. Става дума за пътешественик, прекосяващ Европа от Лондон до Трансилвания. Най не ми допадна и въпреки страховитата си атмосфера ми бе някак отнесен. Главният персонаж си води записки за пътуването, а вечер го спохождат ставащи все по-странни сънища. Една разходка сред слънчев Мюнхен се трансформира от приятна в истински кошмар.
Завършваме с "Призрак в разказа" на Хенри Кейн. Питър Чеймбърз е частен детектив, натоварен с твърде необичаен случай - да прогони дух. Историята, която новата му клиентка, красивата госпожица Силвия Трой, му разказва е зловеща и трудна за вярване. Тя и двамата и братя решават да влязат в сговор и да убият третия и брат. Планът е изработен и осъществен. За зла участ обаче духът на мъртвия се завръща от отвъдното, искайки мъст. Добър разказ, в който ни е предоставена възможност да изберем в какво да вярваме - в паранормалното явление или пък може би трябва да се осланяме на разума, който нашепва, че зад престъпленията стои човешка ръка?
Захапвайте смело тази порция хрупкаво пикантен хорър, в която има почти от всичко - призрачни истории, мистериозни случки и брутално клане. Всичко обаче е в премерени дози и пресоляване на манджата няма. Да ви е сладко!
Лична оценка: 7.6/10

Коментари