Братя Мормареви - "Войната на таралежите"

"- Тя ще съжалява! - закани се Маляка, помисли малко и се обърна към Тончо: - Мръсни думи знаеш ли?
- Две?
- Ела, ще те науча още две!
- Я стига глупости! - сряза го Камен.
- Нека ме научи, бе! - настоя Тончо."

Мечтата на Димитър Маляков, ученик от шести "г" клас, е да стане баскетболист. Точно за това, когато по средата на часа по математика, воден от класната Ана Добрева, цъфва баскетболният треньор Пангаров, с цел да набира играчи за отбора, ръката на момчето се вирва високо с готовност да остане във въздуха, докато не му бъде обърнато нужното внимание.
Впрочем прякорът на Маляков е Маляка, факт дължим не толкова на фамилното му име, а най-вече поради ръста му - ученикът е един от най-ниските в целия клас. Това определено не е в негова услуга и поставя под въпрос бъдещата му кариера на баскетболист.
Въпреки това Маляков все пак бива избран за играч в отбора, но сякаш с нежеланието на тренера. Нещо, което се потвърждава, след като момчето бива набързо разкарано, заедно с още някои съученици и връстници, всеки по различна причина.
Митко и приятелите му, разбира се, не са съгласни с решението на Пангаров и не смятат да оставят нещата току така. Шестокласниците, отритнати от баскетболния тим, всъщност имат страхотна идея - да направят свой собствен отбор и след време да победят играчите на изгонилия ги треньор.
Проблемите за Маляка и приятелите му обаче тепърва предстоят. На пътя им са жителите на блока, които не са съгласни теренът в съседство да бъде превърнат в игрище. После Въниква неприятната история с липсата на кош. А за капак някои от възрастните решават, че мястото ще е по-полезно, като там бъдат построени гаражи за автомобилите им, вместо да се размотават дечурлига и да вдигат шум.

"- Нищо не разбираш - отвърна Пантата - Дълбокото дишане прочиства белите дробове. Ти какво спортуваш?
- За какво ми е да спортувам, аз ще ставам философ.
Пантата спря да тича, замисли се и каза:
- Тогава тренирай футбол. От нашите футболисти по-големи философи няма."

Задава се игра на нерви. Неизбежна е борбата за справедливост. Всяка хитрост е позволена във войната на таралежите.
Направете си услуга, мили четящи, пресегнете се и грабнете тази безспорна класика на Братя Мормареви. Прочитайки я в сравнително късен период, на първо време аз установих, че това въобще не е детска книга. Детска е "Приключенията на един Дръндьо" примерно, а тази може да се чете на всяка възраст.
Авторите са създали невероятни образи, които дълго след прочит ще продължат да ви правят компания в спомените. Маляка, Камен, Добролюб, Пантата, Юлия - ще усетите света през техния поглед. Ще изпитате техните трепетни вълнения, ставайки свидетели както на лудориите, така и на мечтите им. Защото мечтата на момчетата е реалност, но изисква усилен труд и дяволска упоритост. Сблъсъкът с по-големите, балансирането между учене и спорт, защото образованието е важно и не на последно място поддържането на добри приятелски взаимоотношения помежду си, винаги изискват много енергия и отдаденост.
Възрастните също присъстват, но повествованието е през погледа на шестокласници и за това не се учудвайте, че техните появи са предимно в моменти, когато трябва да дадат урок на децата си или да издърпат нечие ухо. А може да се каже, че дори и те са показани доста често от забавната им страна, така както ученик би ги видял, и също не са застраховани от угрозата да изпадат в смешни ситуации. А в редките моменти, когато покрай тях не присъстват малките герои, ни е показана и грозната страна на живота, в която винаги са царели задкулисие, угодничество и прогнилост в системата. Но да не изкарваме ситуацията свръх драматична - такъв е животът, а решение на проблема винаги има.
Братя Мормареви пишат страхотно и ни потапят в атмосферата без да разтягат локуми. В описанията им няма излишък, няма талаш. Къси и стегнати изречения ни обрисуват живи и пъстри картини, в които ясно можем да видим кой къде се намира и с какво се занимава. Диалогът е бомба и взривява емоционално, карайки ни да си спомним с умиление детството.
"Войната на таралежите" несъмнено е книга, от която могат да се извлекат множество поуки. Но натрапване няма. Няма и размахване на пръст. Дори напротив, романът сякаш поощрява правото на избор, показвайки на децата най-добрите страни на образованието и спорта. Казва им, че никой път не е истински грешен и може да се изпита удоволствие при постигането на добри резултати и в двете начинания.
И запомнете - това не е книга за успеха на всяка цена! Това е книга за задължителността на борбата, с която да бъде изкован този успех.
Лична оценка: 9/10

Коментари