Ghostland (2018)

Писателката на хорър романи Елизабет Келър, буквално живее втори живот. Неможеща да забрави брутална травма, причинила неизличим удар по психиката в юношеските и години, в настоящето тя е щастливо омъжена, има прекрасен син, а кариерата и се намира в невъобразим възход - книгите и за броени дни се превръщат в бестселъри.
Телевизионни интервюта, пищни празненсва по повод успехите и на професионално ниво, признание от най-големите - живот мечта! Докато едно обикновено телефонно обаждане не я връща в миналото. На Бет и се налага да се върне при майка си и сестра си, където ще се изправи срещу стари кошмари. Но дали всичко се изчерпва само с тях?
Режисьорът Паскал Ложие ми бе направил силно впечатление, понеже е създател на хорър шедьовъра "Мъченици". После мощно се оака с "Високият мъж", но бях решил да следя кариерата му, защото ми с стори, че франсето заслужава още един шанс. И ето го и него - "Страна на призраци". Ужас, който следва да покаже щастлива случайност ли е бил "Мъченици".
Отговорът засега е АБСОЛЮТНО. "Ghostland" е глупав филм, а гледането му е равносилно на самобичуване. Заснет е изключително грозно - наскоро гледах филм сътворен изцяло с айфон, който изглеждаше по-добре. Актьорите играят изкуствено, където изобщо има игра, а през другото време се чува мънкане, прескачащо изведнъж до безспирни истерични крясъци, на които суфлира нечленоразделно мучене. Самите те също са неприятни за гледане, защото през по-голямата част от времето или са подпухнали от бой, или са мега уродливо гримирани. А някой е решил, че трябва да гледаме мутрите им в близък план. Колкото може по-често. Еманацията на цялото това нещо са злодеите. Те са цели двама и са свръх гнусни за гледане плешояди.
Насилие има и то повече от достатъчно. Безсмислено и необосновано. На места филмът излъчва дивашка, да не кажа селска агресия. Опитите за мистерия се свеждат до евтини трикчета за объркване перспективата на зрителя. Ми хубу, ама не ста'а.
Заглавие, в което няма вложено старание. Наблегнато е най-вече на жестокост, поради творческо безсилие. Заснет кофти, изигран зле, на места наподобява аматьорска продукция. А смъртният му грах е, че на няколко пъти намиса името на легендарния Лъвкрафт. За това прошка няма.
Лична оценка: 2/10

Коментари