Майкъл Конъли - "Отменена присъда"


„- Сара, колко време мина преди да излезете иззад храста и да кажете на родителите си, че сестра ви е отвлечена?
- Мисля, че изтече по-малко от минута, но вече беше късно. Нея я нямаше.
Тишината, която настъпи след тези думи, бе като оная празнота, в която може да изчезне цял живот. Завинаги.”

През 1986-та година дванайсетгодишната Мелиса Ланди бива отвлечена от двора пред къщата си, само за да бъде намерена няколко часа по-късно удушена и обидно захвърлена в контейнер за смет. Неочакван свидетел се оказва с година по-голямата сестричка на момичето, която дори е и очевидец. Като извършител на убийството е посочен Джейсън Джесъп - шофьор на „паяк”, който в деня на престъплението е обикалял в него район, в търсене на неправилно паркирали автомобили. Обвинен и признат за виновен, според тогавашните улики , Джесъп прекарва 24 години в дранголника.
Действието на романа ни пренася обаче в много по-близкта 2010-та година. Ново доказателство, свързано с ДНК анализ на семенната течност по роклята на убитото дете, е на път да изкара Джесъп от затвора.
Когато навремето спермата е била открита по дрехата на Мелиса, всички са били единодушни - убийство със сексуален мотив. Тогава обаче ДНК анализ не е правен. А сега експертизата показва, че семенната течност не принадлежи на предполагаемия извършител.
Присъдата е отменена. Възбужда се ново дело. Предстои тежък процес - Народът срещу Джейсън Джесъп. Адвокат на бившия шофьор на „паяк” е Клайв „Хитрия” Рос. Позицията е ясна като бял ден - Джесъп е лежал над две десетилетия на топло неправомерно. Без вина.
Айде познайте на кой ще се спре прокуратурата да води обвинението. Не се притеснявайте, изненадата е всеобща - това е Мики „Адвокатът с линкълна” Холър. Помощничка му е врялата и кипяла в тези среди и бивша негова съпруга Маги „Страшната”. И сякаш това не стига, че да получим оргазъм от кеф, ами и главен следовател по делото е Хари „Ченгето с мисия” Бош. Тъй де, неговата поредица си е все пак. Създадената комбинация от силни характери поражда усещането, че всеки момент нещо ще се взриви.
На, както вече добре знаем, природените братя Холър и Бош им се налага да работят заедно - на адвоката се възлага надеждата да се развилнее в съдебната зала, а Бош ще го раздава като полеви агент. Издирване на свидетели, разучаване на мръсни тайни, следене... Хари е старо куче и се е ошлайфал перфектно във вършенето на тези дейности.
Много оригинален Майкъл Конъли и то за кой ли вече път. Повествованието му е реалистично, а качеството на описанията на различни процедури, били те правни или полицейски, извисява романът на съвсем друго ниво.
Човек наистина трудно може да реши кои моменти са по-задържащи вниманието - тези, представящи ни съдебния процес, или разследването на Хари Бош. Разбира се, тези две сюжетни линии са неразривно свързани и се кръстосват, вплитат, сливат, докато не изведат читателя на един единствен път.
В този класен трилър има време за всичко. Личният живот на главните персонажи не е подминат. Бош вече живее с дъщеря си и имайки предвид предишния му случай в Хонг Конг, лесно можем да разберем страховете му. Мики Холър също има дъщеря, за която да се притеснява, но по-интересното тук е дали ще се случи нещо между него и бившата му жена. Съвместната работа предполага и много срещи извън работно време, така че семейните въпроси няма да останат на заден план. Пък макар и не буквално или натрапчиво обсъждани.

„- Важен случай, а? - поинтересува се Съливан.
Бош отвори вратата и слезе.
- Всички случаи са важни - отговори той.”

Злодеят е интересен момент в „Отменена присъда”, понеже до последно човек не може да е напълно сигурен дали изобщо имаме такъв. Действията на предполагаемия извършител на детеубийство са хитри, но и до голяма степен остават загадка за ченгетата, че дори и за Бош.
Екшън под формата на кютеци, хвърчащи отляво-отдясно куршуми и гонки с автомобили липсва. Това е заменено с напрегнато разследване, ровичкане в миналото, но най-вече от мощни словесни престрелки и надприказване в съдебната зала.
Какво се е случило преди 24 години? Кой лъже и кой говори истини? Надеждни ли са свидетелите? Ще успее ли обвинението и в частност Мики Холър да докаже истината извън всякакво съмнение?
Майкъл Конъли винаги ни е предлагал страхотни завършеци на романите си, като доста често те трудно биха могли да се окачествят като щастливи. Този път горчилката, която остава в устата след края, е особено натрапчива.
Лична оценка: 8.6/10

Коментари