13 (2010)

Ето един филм, заслужаващ внимание.  От тези заглавия, които едва ли някой сяда да гледа с трепет, но се оказват приятна изненада. Ако, имайки предвид актьорския състав, някой очаква нон стоп екшън, тупалки, ефекти или някакви подобни гъзарийки, по-добре да пропусне. Не че актьорските изпълнения са нещо невиждано, но силата на "13" се състои най-вече в това, че показва конкретна ситуация, успявайки да я превърне в правдоподобна и ужасно напрегната. Лично аз след края на филма се запитах дали някъде по света не се провеждат подобни игри, като тук показаната.
В "13" става дума за младия ел. техник Винс, който яко я е закъсал. Баща му лежи в болница, без да е упоменато какво му има, но съдейки по кадрите с негово участие, явно го е газил валяк. Та финансите в семейството на Винс са плашещо недостатъчни и младото момче усеща, че е негов дълг да намери начин за излизане от тежката ситуация. И ето че късметът му се усмихва, казано условно разбира се.
Един ден докато си бачка по жичките в къщата на някакво семейство, електричарчето случайно подучува разговора между изсухления стопанин и събеседника му, криминално изглеждащ тип, в който се споменава игра с възможност за голяма печалба. Лично аз ако бях на мястото на стопанина едва ли бих се оставил толкова лесно някой да ме подслушва. Бих се барикадирал в най-тихата стаичка в къщата и под ключ щях спокойно да си бъбря с човека срещу ми. Но в този конкретен случай пичът и съмнителния пич си боботят на воля, като че ли обсъждат някоя махленска клюка, а не строго поверителна информация. Но както и да е, непредпазливи малоумници на този свят бол.
Та Винс в продължение на няколко дни подслушва разговорите между двамата "умници" и когато стопанинът загива безславно от свръхдоза наркотици, решава да действа. Свива поканата за играта, предназначена за преждевременно загиналия, изпълнява написаните условия и се явява от негово име. Уловката е, че веднъж започнал тази игра - връщане назад няма.
Но за каква игра става въпрос?  Във всеки случай не са нужни някакви познания или остър ум, за да участваш. Това, което му трябва на човек са късмет и железни нерви. Участниците са тринадесет, като всеки има номер, облепен на тениската си. Работата на участниците е да насочват патлак срещу кратуните си и да пуцат, а на гледащите сеирджии отстрани да залагат. Във всеки случай обаче за победителят е предвиден голям награден фонд.
Важно е да се упомене, че преди да стрелят срещу противникова тиква, играчите са длъжни да изчакат сигнал, който в случая е светване на крушка. Това, което смятам би вкарало малко повече реализъм е изтърването на нервите на някой от участниците, което да доведе до стрелба преди сигналът да е даден. Какво би станало ако някой гръмне и убие човека отсреща преди крушката да светне? Ше бъде дисквалифициран ли, или какво? Все пак тук става дума за големи пари и залози. Напрежението е огромно, но състезателите се оказват стриктни и чинно си чакат сигнала.
Лек минус намирам в самите правила на играта. Говорим за по-напредналата и фаза, когато напрежението ескалира, а броят на участващите драстично намалява. Представете си: остават пет играча. Победителят се излъчва след дуел между двама, избрани чрез чоп измежду петимата. Избират двамата, които ще спорят за наградата, а с останалите трима какво мислите става? Напускат мястото на събитието ей така, нито като гръмнати брутално, нито като спечелили и това създава усещането, че има нещо объркано. Някак ролите на тези трима тръгващи си юначаги остават висящи. Но това е дребен минус, който може би няма нищо общо с филма, пък и се отнася до правилата на самата игра. Можело е малко повечко да се "пипнат".
Не бива да се пренебрегва фактът, че персонажите в продукцията не получават особено развитие. Това лично аз обаче не го смятам за минус и мисля, мога да се аргументирам. Преди всичко говорим за филм, чието действие се развива няколко дни преди въпросната игра, както и броени часове след нейното приключване. Не виждам колко по-развити могат да бъдат образите за такъв кратък срок. Действието е концентрирано най-вече върху самата игра, като атмосферата на напрежение и пот е уловена перфектно.
Актьорският състав е просто убийствен - Мики Рурк, Джейсън Стейтъм, Дейвид Заяс, Рей Уинстън, 50 Cent. За жалост все актьори, имащи грехове за изкупване от предишни роли. Ще карам поред на номерата: първите трима са извадени директно от "The Expendables" и са турени тук, но за сметка на лежерните си изпълнения там, както и съответно в "Iron Man 2", "Crank 2" и "Skyline", то в "13" се справят прилично. Рей Уинстън е добър актьор и тук също играе на ниво, за разлика от скучното си изпълнение, в още по-скуъчния "Edge of Darkness". А 50 Цента упорито продължава да си се снима в най-долнопробните и нискобюджетни бози, като често компания му прави издуханият от живота Вал Килмър, но в "13" Стотинките постига нещо похвално - някак успява да не пречи.
Точно двама обаче са актьорите, заслужаващи адмирации за изпълненията си:
- Майкъл Шанън - пичът ми е любим още от "Boardwalk Empire", като мисля, че това говори предостатъчно. Многото талант си личи от всяко негово действие, жест, гримаса. Тук той влиза в ролята на арбитъра на играта, който не е с всичкия си. Изпълнението му е право в десятката.
- Сам Райли - момчето изиграващо Винс. Заслужава само добри думи за драматичния образ, който изгражда. Показва кадърност.
Може би откъм музикално отношение нещата можеха да изглеждат доста по-добре. Не че музиката е лоша, но е безлична, не прави абсолютно никакво впечатление, но определено не дразни. И все пак длъжен съм да обърна внимание на мелодията, на която героят на Мики Рурк си тръгва от играта, и на която чак си припява. Изключително добра!
Ако трябва да съм честен, най-големият минус на филма е липсата на достатъчно динамика. Това в никакъв случай обаче не е фатално, просто трябва да се отбележи.
И все пак, въпреки всичко "13" си остава един хубав филм, който прикова вниманието ми от раз. Без никакъв бюджет, но поднесен перфектно, той е доста по-добър от почти всички други знайни и незнайни нискобюджетни предложения.
Лична оценка - 7/10.

Коментари