Real Steel (2011)

Като човек, търсещ в киното преди всичко начин за откъсване от ежедневието, няма как да не си падам по леките, понякога забавни и определено фантастично насочени филми. Това са филмите, в които имаме възможност да видим други светове, същества с извънземен и от какъв ли не произход, хора със свръх сили, или дори еволюирали бозайници с план за възход. За това с две ръце приветствам заглавия от рода на "Трансформърс", "Джурасик свят", или пък поредицата за "Планетата на Маймуните".  "Жива Стомана" е точно от този тип продукции, като ни представя несъществуващ в момента спорт - бокс между роботи.
Оказва се, че в близкото бъдеще хората сме наситени на какви ли не зрелища и обикновения спорт вече ни е недостатъчно развлечение. За това на мода е станал меко казано нетрадиционният спорт роботски бокс, в който се тупат от два до три метра стоманени машини. Управлявани от хора, разбира се, като всеки робот се направлява различно - някои чрез дистанционно, други чрез гласово командване, а трети владеят функцията мимикрия, с която улавят движенията на стопанина си и ги пренасят на ринга. Без значение начина, най-важна, както се досещате, е винаги победата.
Чарли Кентън (Хю Джакман) е бивш боксьор, който е деен участник в този високотехнологичен спорт, само че с нулев успех. Често пъти губещ, с разпарчатосани от изядения тупаник роботи, той дължи сериозни суми на голям списък от хора. За капак му е натресен и единадесет годишният му син, за който Чарли на практика не знае нищо. След поредния неуспешен боксов мач баща и син отиват на бунището търсейки чаркули, барем да сглобят робот, но късметът е на тяхна страна и те намират цял целеничък стоманен робот, наричащ се Атом, който притежава функцията мимикрия. Чарли му придава уменията си от бокса и мечтите започват да се превръщат в реалност.
Филмът е чиста проба екшън, но бях изненадан, когато открих, че не най-важното в него са боксовите мачове. Битките не отсъстват, дори напротив - в прилични дози са, но е отделено и сериозно време за развитието на отношенията между баща и син. От момента, в който Чарли взема малчугана чрез сделка при себе си, до момента, в който осъзнава, че хлапето е негова плът и кръв и решава да се бори за обичта му. Така двамата герои изминават дълъг и труден път, но чрез общи кауза и страст се сближават.
Стоте, че и отгоре, милиона бюджет са оползотворени подобаващо, в резултат на което "Жива Стомана" изглежда лъскав и бляскав. Битките са представени зрелищно, а ефектите са без грешка. Саундтракът ми хареса най-вече заради страхотните рап парчета на Eminem, Royce da 5'9 и 50 Cent. Много жив и разчупен е музикалният съпровод, което при всички случаи е добре за настроението.
Най-положителната черта на филма обаче е, начинът по който запазва един шеговит тон от самото начало, та чак до последната си минута. Никакво вземане насериозно и на 100 % сполучливи шеги - забавлението е налице.
Режисьор на този блокбъстър е Шон Леви. Мнението ми е, че човекът си е свършил добре работата, като е създал не просто екшън, а един семеен филм за малки и големи. А това, че е режисирал забавни филми като "Розовата Пантера" и "Луда Нощ" му е било от полза, поне що се отнася до свежия хумор в "Жива Стомана".
Звездата на лентата естествено е Хю Джакман, най-добре познат като Върколака от Хикс Мен. Актьор с много талант в наличност и едно особено излъчване. Изпълнението му е лишено от напъни, естествено и приятно за гледане. Синът му е изигран от Дакота Гайо. Още един мъник с достатъчни актьорски заложби. Изненадващо или не, хлапето играе наравно с всички останали актьори.
Красавицата в "Жива Стомана" е звездата от добре познатия сериал "Изгубени" Еванджелин Лили. Да, тя е яка, може би защото притежава фитнес салон и всеки ден тренира. Ролята и е да бъде половинката на Чарли, нищо повече. И точно в нейно лице се натъкваме на един от минусите във филма. Изпълнението и не е лошо, но сякаш е за друг филм, защото не се вписва в лекия му и шеговит тон. Всички се смеят, пускат майтапи, понякога се тупат, а тя непрестанно вкарва ненужни драми все проронва по някоя и друга сълзица. Неуместно.
Най-важният герой в лентата обаче е танцуващият робот Атом. Въпреки, че е неудушевен субект, той е адски симпатяга и спечели одобрението ми без резерви.
За жалост проблемът на филма е финалът. Въпреки наличието и на други кусури, за мен те са незначителни и лесно се преглъщат, но краят му не ми се понрави напълно. Да изкопираш грубо завършека на великия "Роки" от 1976, не е добра идея. И все пак на хората, желаещи разтоварване и фън, аз ще препоръчам "Real Steel" без угризения на съвестта.
Лична оценка: 6.8/10

Коментари